Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Tarolt a madárinfluenza, de nem mindenkit kártalanítanak?

Tarolt a madárinfluenza, de nem mindenkit kártalanítanak?

Egyelőre úgy néz ki, hogy a madárinfluenzás megbetegedések miatt kizárólag a termelők kapnak kártalanítást az államtól – számolt be a Magyar Nemzet.

A feldolgozóüzemek tulajdonosai az elmúlt egy hónapban még csak ígéretet sem kaptak valamiféle segítségre. Hacsak az a hír nem töltötte el némi reménnyel őket, hogy a hazai madárinfluenza-esetek miatt Magyarország hivatalosan is kérte az Európai Bizottság válságtámogatását, amire az uniós jog lehetőséget ad.

Tarolt a madárinfluenza, de nem mindenkit kártalanítanak?

A helyzet mostanra odáig fajult – fejtették ki lapunknak ágazati források –, hogy az országban található kilenc víziszárnyas-feldolgozó üzem közül már azokban is alig dolgoznak, ahol korábban nem álltak le a vágással. A „jobb” üzemekben még előfordul, hogy hetente két napot dolgoznak, a „kevésbé jók” azonban csak heti félnapi munkához elegendő alapanyaghoz jutnak mostanában.

Ezeknek az üzemeknek bevétele nincs, ha valami mégis van, annak nagyságrendje messze nem akkora, hogy abból a szokásos működéshez szerződtetett munkavállalókat akár állásidőn fizetni tudnák. A víziszárnyasüzemek első félévi bérköltsége 2,4 milliárd, illetve – a kisegítő üzemeket is beszámolva – 3 milliárd forint.

Munkahelymegtartó támogatásra lenne tehát szükségük, ilyesmiről azonban hallani sem lehet, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a lap erre irányuló kérdésére még nem válaszolt.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×