eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már nem is reménykedik az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hosszú távon törleszthetetlennek tartja a görög adósságot, mivel annak mértéke még a hitelezők által megkövetelt reformok maradéktalan alkalmazásával is az államadósság és a hitelszükséglet "robbanásszerű" növekedéséhez vezet az AFP hírügynökség által megtekintett bizalmas IMF-dokumentum szerint.

A valutaalap február közepén teszi közzé jelentését a görög adósságtörlesztés állapotáról. Az IMF a görög pénzügyi mentőcsomag finanszírozásában való részvétele feltételeként az adósság hosszú távú törleszthetőségét jelölte meg. Az európai hitelezők 2015-ben állapodtak meg a harmadik, 86 milliárd euró összegű görög mentőcsomag folyósításában. A két előző mentőcsomaggal szemben azonban az IMF a harmadikban már nem vett részt finanszírozóként.

A görög adósságteher csökkentése érdekében "hihetőbb" intézkedésekre lenne szükség az európai hitelezők részéről - áll a dokumentumban.

Amennyiben a hitelezők nem csökkentik a törlesztési terheket, az eladósodottság mértéke a görög GDP 275 százalékára fog emelkedni. A törlesztési moratórium és a lejárati határidő meghosszabbítása nélkül a görög adósságot nem lehet csökkenő pályára helyezni. Az IMF azt javasolja, hogy Görögországot 2040-ig fel kell menteni a törlesztési kötelezettség alól, és a hitelek lejárati határidejét 2070-ig el kell halasztani.

A görög bruttó hazai termék 2008 óta egynegyedével zsugorodott, a munkanélküliségi ráta pedig meghaladja a 20 százalékot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×