eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem vált be az élelmiszerek áfájának csökkentése

Szlovákiában egy évvel az élelmiszerek csökkentett áfájának bevezetése után a földművelésügyi minisztérium beismerte, hogy a lakosság nem érzékelte az áfacsökkenést. A tárca úgy gondolja, a legnagyobb hasznot a kereskedők húzták, mindezt azonban nem tudja számadatokkal alátámasztani, mert nem készült el ez erre vonatkozó tanulmány. A szlovákiai kereskedőláncok állítják, betartják az előírásokat, és művileg nem emelték az élelmiszerek árát.

A második Fico-kabinet tavaly január elsejétől 20-ról 10 százalékra csökkentette az alapélelmiszerek áfáját Szlovákiában. Az államkassza bevételei az áfacsökkentés miatt 2016-ban 77, idén 81, jövőre pedig több mint 84 millió euróval csökkennek, amit a kormánynak máshonnan kell előteremtenie.

Az olcsóbb tej, a vaj, a kenyér és bizonyos hústermékek áfacsökkentésének célja az volt, hogy segítsen a családokon és a háztáji termelőkön. Az agrártárcánál azonban beismerték, hogy az elképzelés nem volt sikeres. „Saját megfigyeléseink alapján is leszűrhetjük, hogy nem értük el a célunkat” – jegyezte meg Michal Feik, a tárca szóvivője.

A minisztériumnál azt valószínűsítik, hogy az adócsökkentésre fordított pénzösszeg nagy része a kereskedők zsebében landolt, akik művileg emelték áraikat.

Katarína Fašiangová, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének elnöke elutasítja ezt az álláspontot. „Nincs semmi arra vonatkozó valós tanulmány, sem adat vagy elemzés, amelynek alapján alátámasztható lenne az a feltételezés, hogy az élelmiszerforgalmazók meggazdagodtak volna az élelmiszerek áfacsökkentését követően” – mondta Fašiangová.

Tavaly év végén a minisztérium még azt ígérte, januárra elkészít egy tanulmányt, amely azoknak a kereskedőknek a listáját foglalja magába, akik hasznot húztak az áfacsökkentésből. Ma azonban elismerik, hogy ez az elemzés nem létezik.

S mivel a lakosság nagy része nem érezte az áfacsökkenés pozitív hozadékát, így arról sem készült felmérés, hogy a határ mellett élők a szomszédos országok bevásárlóközpontjaiban költik-e pénzüket élelmiszerre. Vagy épp fordítva, megnövekedett-e a szlovákiai üzletláncok forgalma az áfacsökkentés miatt. Gabriela Matečná szlovák agrárminiszter most arra tett ígéretet, hogy még ebben a félévben elkészítik a kiértékelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×