eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Borító alapján választunk könyvet ajándékba

Borító alapján választunk könyvet ajándékba

Kevesebben ajándékoznak könyvet karácsonykor most, mint 20-30 évvel ezelőtt - így látja az InfoRádiónak nyilatkozó olvasáskutató. A kecskeméti Pedagógusképző Kar dékánja azt is elmondta, hogy a minőségi értéket képviselő irodalmi munkákból is kevesebb fogy most, mint korábban.

„Korántsem olyan nagy divat ma könyvet ajándékozni, mint régebben. Viszont egészen biztos vagyok abban, hogy sokan adnak és kapnak könyvet, és örülnek neki” - véli Steklács János.

Az olvasáskutató a fő problémának azt látja, hogy könyvet ajándékozni egyre inkább csak egy rétegre jellemző szokás lesz, míg régebben sokkal többen, és többféle társadalmi rétegben élő emberek ajándékoztak egymásnak könyveket.

Borító alapján választunk könyvet ajándékba

Elmondta, az ajándékozott könyvek között a szépirodalom is visszaszorult. Természetesen a választásnál az is döntő érv, hogy milyen az ajándékozott érdeklődési köre.

A szépirodalmi könyvekkel kapcsolatban az egyetemi tanár úgy látja: ahogy a mindennapi olvasás területén háttérbe szorul a szépirodalom, ugyanúgy az ajándékozáskor is.

„Azt ajándékozzák főként, ami felkapott, amiről hallottak. Mivel az ajándékozók is kevesebbet olvasnak, ők maguk is kevesebbet tudnak a könyvek világáról”

- véli Steklács János.

A gyerekkönyvekkel kapcsolatban az olvasáskutató úgy fogalmazott: „az elmúlt időszakban nagyon sok olyan példát láttunk, amikor egy-egy kiadó piacra dobott olyan könyveket karácsony előtt, amelyek egy része irodalmi értéket nem nagyon tartalmazott, csak jól nézett ki a borítójuk. Nagy különbség volt azonban a külcsín és a belbecs között.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×