eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagy változás jön a dohánytermékeknél

Az üzemanyagok jövedéki adójának új szabályozása mellett a dohánytermékeknél is lesz jövőre változás, zárjegy helyett adójegy lesz a csomagoláson - mondta az EY jövedéki szakértője.

Szeptembertől már az emelt jövedéki adót fizeti az, akinek autója van. Január 1-jétől ugyanezzel az emelt jövedéki adóval fog találkozni akkor, amikor egy benzinkúton gázolajat vagy benzint tankol – emlékeztetett Vargha Zoltán.

De nemcsak az üzemanyagoknál, hanem a dohánytermékeknél is történik változás év elején.

„Az eddig a cigarettás dobozokon alkalmazott adójegy el fog tűnni, és felváltja a zárjegy, amelyet korábban az alkoholokon, szeszes italokon láthattunk. Így ezután az adójegyen már nem fog megjelenni a cigaretta kiskereskedelmi ára, ezt a vámhatóság az interneten fogja közzétenni” - tudatta a szakértő.

Hozzátette: ez a változás aprónak tűnik a lakosság számára, a gazdálkodó számára viszont fontos, hiszen ezzel az adózás szabályai fognak majd megváltozni.

„Január 1-jétől még fogunk találkozni adójeggyel és fogunk látni már zárjeggyel ellátott dohánytermékeket is, hiszen lesz egy olyan átmeneti időszak, amikor még a régi adójegyes cigaretta is forgalomba hozható, illetve ebben az időszakban már az új zárjegyes cigaretta is a polcokra kerülhet” - mondta Vargha Zoltán.

A változtatás oka, hogy eltérő adózási szabályok vonatkoztak a zárjegyre és az adójegyre, a funkciója azonban ugyanaz volt. Ezek tanúsítják, hogy a terméket adóraktárban állították elő, és a jövedéki adót ennek megfelelően legálisan megfizették. Nem volt már cél fent tartani ezt a kettősséget. A cél az adminisztrációs terhek csökkentése, egységes rendszer kialakítása, egységes adózási szabályok bevezetése” - részletezte az EY jövedéki szakértője.

Hozzátette: az alkoholnál apavetően nincs változás. A lakossági fogyasztók otthon továbbra is állíthatnak elő pálinkát házi desztilláló berendezéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×