eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kína felé fordulna Nagy-Britannia? - Helyezkedés Brexit után

Nagy-Britannia széleskörű szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségéről kezdett megbeszéléseket Kínával - mondta vasárnap a brit pénzügyminiszter.

Philip Hammond, aki a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek hétvégi kínai tanácskozásán vett részt, a rendezvény után vasárnap este a BBC televíziónak elmondta: miután a brit választók többsége az EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a kilépésre voksolt, a brit kormány feladata az, hogy minimálisra csökkentse ennek rövid távú gazdasági hatásait, és az elérhető legnagyobb előnyökre törekedjék hosszú távon.

Hozzátette: a referendum eredménye "világszerte komoly csalódást keltett" a gazdasági szereplők körében, de "mára túltették magukat" a történteken, és elfogadták a népszavazás kimenetelét.

Hammond szerint lehetséges, hogy a jövőben, amikor Nagy-Britannia már nem lesz az Európai Unió tagja és nem kötik az uniós szabályok, könnyebben lehet kétoldalú egyezményeket kötni az EU-n kívüli gazdaságokkal, és egyértelműen a lehetőségek között van a szabadkereskedelmi megállapodás Kínával.

A brit pénzügyminiszter elmondta, hogy a G20-találkozón már felvetette ezt a kérdést a kínai félnek, és a "következő pár évben" el lehet kezdeni az érdemi tárgyalásokat.

A BBC-nek brit kormányforrások elmondták, hogy olyan kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményről lehet szó, amilyent Új-Zéland is kötött Kínával 2008-ban, négyévi tárgyalássorozat eredményeként.

London már tavaly, jóval az EU-tagságról tartott népszavazás előtt nagyszabású diplomáciai offenzívába kezdett a brit gazdaság és Kína együttműködésének fejlesztésére, mindenekelőtt a kínai befektetők megnyerésére nagy-britanniai beruházásokhoz.

Hszi Csin-ping kínai államfő október végén II. Erzsébet királynő vendégeként négynapos állami látogatást tett Londonban, és feleségével együtt a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján, a Buckingham-palotában lakott. Látogatása idején a két ország 40 milliárd font (15 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot írt alá, egyebek mellett nagy-britanniai nukleáris erőművek közös felépítéséről.

A vasárnapi BBC-interjúban Philip Hammond Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyáról elmondta: nem hinné, hogy az Európai Unió "meg akarná büntetni" Nagy-Britanniát a népszavazás eredményéért. Kijelentette: meggyőződése, hogy mindenki "nagyon szoros" kapcsolatrendszert szeretne a jövőben is Nagy-Britannia és az EU között, mert ez szolgálja mindkét fél gazdasági érdekeit.

Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia a kilépés után miként tud majd hozzáférni az EU egységes belső piacához, ha közben korlátozni akarja az uniós állampolgárok bevándorlását, Hammond elismerte: az EU kiinduló tárgyalási pozíciója az, hogy az unión belüli szabad mozgás biztosítása integráns feltétele a hozzáférésnek az egységes EU-piachoz. A brit kormány kiinduló tárgyalási pozíciója viszont az, hogy a népszavazáson egyértelmű politikai döntés született az EU-n belüli szabad mozgás eddigi modelljének elvetéséről - tette hozzá.

Ebben a helyzetben a feladat annak feltárása, hogy "valahol középen" van-e olyan megoldás, amely Nagy-Britanniának továbbra is hozzáférést enged az EU egységes belső piacához, de figyelembe veszi a brit választók által a bevándorlással kapcsolatban kifejtett aggályokat is - mondta a brit pénzügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×