eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Csökkentheti alapkamatát a Bank of England

Londoni elemzői várakozások szerint jelentős az esélye annak, hogy a Bank of England monetáris tanácsa a már most is történelmi mélyponton lévő 0,50 százalékos alapkamat csökkentéséről dönt csütörtöki ülésén, és még a nyáron újabb likviditásinjekciót juttat a mennyiségi enyhítési ciklus újraindításával az EU-népszavazás után sokkos jeleket mutató brit gazdaságba.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics elemzői jövő hétre szóló előrejelzésükben kiemelték, hogy a piac jelenleg viszonylag nyugodt, és ez akár azt is indokolhatná, hogy a brit jegybank várjon augusztusig a monetáris politika kiigazításával.

A ház szerint azonban "meglehetős elbizakodottságra" vallana a jegybank részéről az a feltételezés, hogy e viszonylagos piaci nyugalom kitart, hiszen a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása utáni piaci sokk kiteljesedése is eltartott egy ideig, másrészt a piacokon jelenleg tapasztalható valamelyes megnyugvás legalábbis részben éppen azt a várakozást tükrözi, hogy a Bank of England gazdaságösztönző lépésekkel fog reagálni a népszavazás eredményét követő reálgazdasági sokkra.

A piaci hangulat ingatag mivolta és a gazdasági kilátásokat terhelő szokatlanul nagy bizonytalanság miatt jóval nagyobb kockázatot jelentene, ha e piaci várakozást a Bank of England figyelmen kívül hagyná, mint az, ha esetleg túl hamar lépne túl nagyot - fogalmaznak a Capital Economics londoni elemzői.

Mindezek alapján a ház 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést vár csütörtökre a brit jegybank részéről, nem kizárva az ennél is nagyobb csökkentés lehetőségét, a monetáris tanács augusztusi ülésére pedig a mennyiségi enyhítési ciklus újrakezdését valószínűsíti, első lépésben 75 milliárd fontos (28 ezer milliárd forintos) pótlólagos eszközvásárlási keret bejelentésével.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a 0,25 százalékpontnál nagyobb júliusi kamatcsökkentésre ösztönözhetik a brit jegybankot más központi bankok tapasztalatai, amelyek arra vallanak, hogy a kamatot zéróra vagy ez alá is lehet csökkenteni a bankrendszer jelentősebb károsodása nélkül.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői összesen 75 százalékos valószínűségűre taksálják, hogy a Bank of England csütörtökön valamilyen mértékben csökkenti alapkamatát. A ház ezen belül 45 százalékos esélyt ad egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre, és 30 százalékra becsüli egy 0,50 százalékpontos csökkentés esélyét.

A TD Securities londoni elemzői azt mindenképpen szükségesnek tartják, hogy a Bank of England előbb-utóbb zéróra csökkentse alapkamatát; a cég szerint csak az időzítés a kérdéses.

A ház augusztustól kisebb, három hónapra elosztva 25 milliárd fontos mennyiségi enyhítési ciklusra is lát esélyt.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői azzal számolnak, hogy a Bank of England csütörtökön vagy augusztusban egy lépésben 0,50 százalékponttal zéróra csökkenti, és legalább 2019 harmadik negyedévéig ezen a szinten tartja irányadó kamatát. Az Oxford Economics elemzőinek várakozása szerint a Bank of England addig nem kezd kamatemelésbe, amíg az Egyesült Királyság ki nem lép az Európai Unióból.

A várható monetáris enyhítésre Mark Carney, a Bank of England kormányzója is utalást tett nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után. Carney nem részletezte ennek várható formáját, mértékét és időzítését, csak annyit mondott, hogy valószínűleg a monetáris politika "valamelyes enyhítésére" lesz szükség még a nyár folyamán. Carney szerint ugyanis a brit gazdaság kilátásai romlottak azóta, hogy az EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

A Bank of England több mint hét éve, 2009 márciusa óta tartja 0,50 százalékos történelmi mélyponton alapkamatát, és a globális pénzügyi válság után - több mint három évszázados fennállása óta először - hatalmas mértékű mennyiségi enyhítési programot is végrehajtott. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eddig kihelyezett összege 375 milliárd font (140 ezer milliárd forint), az éves brit hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×