eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Agrárkamara: gyakorlatilag teljes az országos kamarai tagnyilvántartás

Gyakorlatilag teljes az országos agrárkamarai tagnyilvántartás, aminek létrehozását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) elvégzett számítástechnikai fejlesztés tette lehetővé - mondta a kamara főigazgatója pénteken Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

Darabos Tamás közölte: a NAK-nak most mintegy 400 ezer tagja van az őstermelőktől az egyéni vállalkozókon és családi gazdálkodókon át az élelmiszeripari vállalkozásokig. Az idei tagdíjbevétel becsült összege 4,5 milliárd forintra lehet, ami 5-10 százalékkal több a múlt évinél. A tagdíjbevétel a NAK éves kiadásainak mintegy a felét fedezi - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet: a kamarai tagoknak ebben a hónapban kell megtenniük tagdíj-bevallásukat, és a befizetést július 31-ig kell teljesíteniük. A tagdíj - amelyet az árbevétel alapján állapítanak meg - 2000 forinttól 1 millió forintig terjed. Azoknak az őstermelőknek, akiknek a bevétele nem éri el a 600 ezer forintot, nem kell bevallást készíteniük, de a legalacsonyabb - 2000 forintos - tagdíjat június 30-ig be kell fizetniük - mondta a főigazgató.

Darabos Tamás elmondta, a tagnyilvántartást azért kellett közhiteles adatbázisok segítségével megújítani, mert a "potyautasokat" szerették volna kiszűrni, tagdíjfizetésre ösztönözni. Mindezt indokolja, hogy a kamarai tagok minden egyes befizetett tagdíj-forint után két forintot kapnak vissza a munkájukat segítő és könnyítő szolgáltatásként a NAK-tól, például gazdasági információnyújtás, szaktanácsadás vagy felnőttoktatási lehetőségek formájában - mondta a főigazgató.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a NAK eddig nem élt a tagdíj adó módjára való beszedésének lehetőségével, de a tervek szerint a notórius nem fizetőkkel szemben alkalmazni fogja.

Hozzátette, tervezik egy minőségbiztosítási rendszer kiépítését is, amelyet a pályázatírók munkájának minősítésére alkalmaznának, hogy csak a ténylegesen hozzáértők szolgáltatásait vegyék igénybe a gazdálkodók.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×