eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

A magyarországi munkavállalás kezd jobb lenni, mint az osztrák!

Néhány építőipari szakmunkás úgy látja, az ausztriai munka helyett inkább Magyarországon érdemes dolgozniuk. A Kisalföld cikke arról számol be, hogy a Győr környéki szakemberek már megfelelő fizetést kapnak a hazai építkezéseken.

˝Mentünk, láttunk, visszajönnénk˝ - mondhatná az a három magyar építőipari munkás, aki évekig dolgozott bécsi építkezéseken, de nemrégiben úgy döntött: újra Magyarországon keres munkát, megbízásokat. Nem is gondolták volna, milyen kapósak lesznek. Rengeteg helyre hívják őket.

A Kisalföldnek nyilatkozó munkavállalók először magyar vállalkozó alkalmazottaiként dolgoztak Bécsben, majd mikor a fővállalkozó, az osztrák cég vezetője látta, milyen jó szakemberek, átvette őket.

Albérlet után ingázás

Albérletet kerestek a császárvárosban és hetente négy napot ott töltöttek, hármat itthon. Csak hétvégente jártak haza, de nem voltak túlóráik és péntekenként csak ritkán kellett dolgozniuk. Így is jóval többet kerestek, mint korábban. Ám hármuk közül ketten időközben megházasodtak, egyiküknek gyereke is született, és a harmadik munkásnak is Magyarországon dolgozik a menyasszonya. Ezért úgy döntöttek, naponta ingáznak Bécsbe. Közös kocsival jártak a határon túlra, emiatt korán kellett kelniük, de legalább minden este a szeretteikkel lehettek.

– Évekig csináltuk ezt, munka előtt és után még több mint száz kilométert autóztunk. Meg lehet ezt unni, el lehet ebbe fáradni. S bár eleinte azt gondoltuk, a jó fizetés ellensúlyozza, hogy az osztrák főnök lenézően, bántóan, durván beszél velünk, de ebből is kezdett elegünk lenni. Abban biztosak voltunk, hogy alkalmazottnak nem jövünk haza, legfeljebb akkor, ha a saját magunk urai lehetünk, akkor, ha megéri az egyéni vállalkozói igazolványt kiváltanunk – mondták el.

Most vagy soha

Érdeklődtek több helyen Győr-Moson-Sopron megyében és úgy tűnt, lennének megrendeléseik. Próbamunkákat végeztek nagyobb vállalkozásoknak és ígéretet kaptak arra, hogy alvállalkozóként megbízzák őket épületgépészeti feladatokkal. Ausztriában vettek maguknak korszerű gépeket, eszközöket, amikre rendre rácsodálkoznak a magyarországi építkezéseken.

– Sokat gondolkodtunk a váltáson, aztán jött a családi otthonteremtési kedvezmény, ami fellendítheti a hazai építőipart. Ezért azt mondtuk, hogy most vagy soha. Ha mégse jönne be, amit elképzeltünk, biztos találunk magunknak újra munkát Ausztriában. Úgy, hogy igazolni tudjuk, már korábban is dolgoztunk az osztrákoknál, még előnyben is lehetünk a felvételnél. Egyébként is nagyon sok külföldi szakember kell a bécsi építkezésekre. Sosem volt osztrák kollégánk, ilyen munkát ők nem végeznek, csak irányítják a kivitelezést – sorolták el döntésük indokait.

Mint elmondták: az osztrák családi pótlék és gyed például hiányozni fog, de lakhelyünkhöz sokkal közelebb dolgozhatnak, Mosonmagyaróváron és a környékén, Győrben és a megyeszékhely közelében. Már több társasházépítésen kaptak megbízásokat. Ha van jó abban, hogy a legjobb magyar szakemberek szinte mind elmentek külföldre, Ausztriába, Németországba vagy távolabbra dolgozni, akkor az az, hogy itthon elkezdték jobban megbecsülni és megfizetni a munkásokat. Aztán majd később kiderül, hogy beválik-e a terv, jól döntöttek-e.

További részletek a Kisalföld cikkében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×