eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga Mihály: a kormány a beruházások lendületének megtartását ösztönzi

A kormány szeretné, ha 2016-ban a beruházások lendülete megmaradna, ehhez támogatáspolitikát és rugalmas munkaerőpiacot rendel - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten a Joint Venture Szövetség (JVSZ) ünnepi konferenciáján.

A Magyarország 1986-2016. Joint Venture Szövetség - 30 éve a versenyképes vállalkozásokért című rendezvényen a nemzetgazdasági miniszter, a szövetség társelnöke felidézte, a JVSZ megalakulásakor célként megfogalmazta a beruházások növelésének támogatását, az innováció kultúrájának terjesztését, a gazdaság fehérítését, és ezek a törekvések élvezik a kormány támogatását.

Varga Mihály szerint a kormány elmúlt időszakban hozott intézkedései illeszkednek a Joint Venture Szövetség munkájához, ilyen a gazdaság kitettségének csökkentése, a beruházások forráshoz hozzájutásának könnyítése, a stabil államháztartás, költségvetés megteremtése. Kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság igényeinek megfelelő képzést hoznak létre, és felhívta a figyelmet arra, hogy a lakásépítések és felújítások ösztönzésével a beruházások további támogatást kapnak.

Szólt arról is, hogy a kormány erősíti a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét, így a beszállítói láncokba minél többen be tudnak kapcsolódni.

A miniszter rámutatott: a magyar gazdaság teljesítménye tükrözi a Joint Venture Szövetség elvárásait, 2015. I-III. negyedévében 2,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ez úgy valósult meg, hogy nem járt további eladósodással. 2015. I-III. negyedévében 3400 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, a beruházási ráta meghaladta a 21 százalékot - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: 2015-ben az államháztartás gazdálkodása a várakozásokat meghaladja, a hiányt 2,4 százalékra tervezték, ezzel szemben 2 százalék körüli lehet, az államadósság mértéke pedig csökkenni fog.

A miniszter szerint a további kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez erős, modern szerkezetű, egyre diverzifikáltabb iparra van szükség.

A feketegazdaság visszaszorításáról szólva a tárcavezető elmondta, hogy az online pénztárgépek bevezetése hozzájárult az állami bevételek növekedéséhez, a bevált gyakorlatot folytatják. Jelenleg egyeztetnek a szakszövetségekkel, érdekképviseletekkel a pénztárgépek, online kasszák kiterjesztéséről más területekre, a sportpályáktól kezdve a fodrászokon át egészen az ügyvédekig.

A miniszter elmondása szerint a 2016. évi előrejelzéseket nem kell módosítani, arra számítanak, hogy az idén megvalósulhat a 2,5 százalékos gazdasági növekedés 1,6 százalékos infláció és fegyelmezett, 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években bebizonyosodott, a kormány és a gazdaság szereplőinek együttműködése sikerre vezethet. Emlékeztetett arra, hogy 2012 után a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és folyamatosan közelíti az uniós szintet.

Az MKIK elnöke kitért arra, hogy a tartós gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen a tudás integrálása a gazdaságba, meggyőződése szerint az ország az innováció képessége alapján jobban tudna teljesíteni.

Parragh László szólt arról is, hogy a magyar bérszínvonal indokolatlanul elmarad a nyugat-európaitól, hiszen termelékenysége hasonló a versenytársakéval. A kamara elnöke szerint valós bérfelzárkóztatásra lenne szükség a munkaerő itthon tartásához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×