INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tarol az Android a mobilpiacon

InfoRádió / MTI
Átlépte a 80 százalékos határt az Android operációs rendszer részesedése a mobil készülékek piacán a harmadik negyedévben, taroltak a "phabletek", az átlagos készülékár pedig 12,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai, távközlési és informatikai piackutató intézet.

(A phablet egyesíti magában a telefonok (phone) és a táblagépek (tablet) tulajdonságait.)

A harmadik negyedévben összesen 261,1 millió mobil készülék került a világpiacra, ennek 81,0 százaléka, 211,6 millió üzemelt Android operációs rendszerrel. A mobil készülékek eladási száma egy év alatt 39,9 százalékkal növekedett, ezen belül az Android készülékeké 51,3 százalékkal.

Az iOS operációs rendszeren futó készülékek értékesítési száma 33,8 millióra nőtt az idei harmadik negyedévben a 2012 harmadik negyedévében eladott 26,9 millióról, a 25,6 százalékos növekedés azonban elmaradt a piac 39,9 százalékos növekedésétől, így a piaci részesedés 14,4 százalékról 12,9 százalékra csökkent.

A legnagyobb növekedést a Windows operációs rendszeren futó készülékek érték el eladási számban, 156,0 százalékot: az idei harmadik negyedévben eladott 9,5 millió darab 3,6 százalékos piaci részesedést hasított ki magának az egy évvel korábbi 3,7 millió darab 2,0 százalékos részesedése után.

A BlackBerry operációs rendszer piaci részesedése 1,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 4,1 százalékról. BlackBerry készülékekből az idei harmadik negyedévben 4,5 milliót értékesítettek a 2012 harmadik negyedévi 7,7 millió után.

Más operációs rendszereknek együttesen 1 százalék alá csökkent piaci részesedésük az idei harmadik negyedévben, az egy évvel korábbi 4,5 százalék után.

A harmadik negyedévben értékesített okostelefon készülékek átlagos ára (average selling price, ASP) az egy évvel korábbihoz képest 12,5 százalékkal 317 dollárra csökkent. Ugyanakkor jelentősben megemelkedett a nagyképernyős (5-7 hüvelyk képernyő átmérős) készülékek, az úgynevezett phabletek részaránya is, amelyek rendszerint drágábbak a hagyományos méretű készülékeknél. A harmadik negyedévben a phablet készülékek 21 százalékos részesedést hasítottak ki maguknak az okostelefon-piacból az egy évvel korábbi 3 százalék helyett.

A phablet készülékek átlagára 443 dollár volt a harmadik negyedévben, de ez is közel negyedével, 22,8 százalékkal csökkent a 2012 harmadik negyedévi 573 dolláros átlagárhoz képest.

Az IDC véleménye szerint az iOS piaci részesedésének csökkenése a phablet kategóriájú Apple készülék hiányára vezethető vissza.

A címlapról ajánljuk