eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kovács Árpád: az államháztartás hiánya a tervezett szinten tartható

A múlt év második felében megteremtődtek a növekedés feltételei, az államháztartás hiánya pedig az idén is a tervezett szinten tartható - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kovács Árpád a KT és a Magyar Közgazdasági Társaság által a költségvetési politika és a gazdasági növekedés kapcsolatáról tartott konferencián tartott előadásának főbb megállapításait összegezte.

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a KT tagja kegyelmi állapotnak nevezte a jelenlegi helyzetet, amikor az infláció 3 százalék alatti, a hiány nem éri el a GDP 3 százalékát, és az államadósság folyamatosan csökken.

A KT kötelessége, hogy félévente véleményt nyilvánítson a központi költségvetés végrehajtásáról, és az államadósság várható helyzetéről. Kovács Árpád a tavalyi és az idei első féléves értékelést állította párhuzamba.

Tavaly az egyszeri hatások domináltak az első félévben, a kiadási tételeknél túllépések, a bevételeknél pedig elmaradások jelentkeztek. A bevételek jelentős részénél idén is elmaradások keletkeztek. Ennek oka a tervezettnél alacsonyabb növekedés, és infláció, továbbá az új adónemek nehéz tervezhetősége. A KT elnöke azonban úgy vélte, a költségvetési tartalékból pótolhatók ezek a kiesések.

Kovács Árpád dicsérte a kormányt azért, hogy folyamatosan korrigálja a költségvetés mindkét oldalát. Utalt a májusi egyenlegjavító intézkedésekre, továbbá az augusztusban hatályba lépő közteherviselési intézkedésekre, amelyek a bevételi oldalt érintik.

Kérdésre válaszolva a KT elnöke úgy vélte, hogy a kormány által tervezett 0,7 százalékos növekedés ebben az évben tartható, bár 0 és 2 százalék között bárhol lehet a végeredmény. Az alacsony inflációról szólva pedig azt mondta, hogy "senki sem számított" arra, és ezáltal csökkennek a költségvetés bevételei.

Domokos László ehhez kapcsolódva jelezte, hogy az alacsony alapkamat és infláció miatt egyes ágazatokban már most javult a beruházások megtérülése.

A számvevőszéki elnök beszélt még a tájékoztatón arról a monitoring rendszerről, amelyet az ÁSZ alakított ki a zárszámadások és a költségvetések értékelésére.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója azt a tanulmányt ismertette, amely a német és a magyar gazdaság teljesítménye közti összefüggésről készült. Egészen 2010-ig nagyon szoros volt a korreláció a német világexport, és a Németországba irányuló magyar export között. Azóta a magyar export dinamikája visszaesett, pedig a németországi export többségét Magyarországon letelepedett német cégek adják. Ahhoz, hogy a német világexporttal újra együtt haladjon a magyar export, a tőkevonzó képességet kell helyreállítani. Nem elég az, hogy egy külső piac húzza a magyar exportot, azt belülről is serkenteni kell - tette hozzá.

A tájékoztatón jelen volt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője is, aki az unió és a tagállamok közti viszonyról, valamint a fenntartható gazdasági növekedésről beszélt, illetve kiemelte az EU országspecifikus ajánlásait, amelyeket figyelembe kell venni a jövő évi költségvetésben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×