INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kovács Árpád: A növekedés beindulása a kulcskérdés

InfoRádió / MTI
A Költségvetési Tanács elnöke szerint a magyar gazdaság kulcskérdése az idén a növekedés beindulása.

Kovács Árpád, a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: ha a mezőgazdaság jobban teljesít a tavalyinál, és beindul a vállalkozások hitelezése, akár 2 százalékos is lehet a GDP bővülése az idén. Hozzátette: elsősorban a stabilitás, a makrogazdasági egyensúly és a növekedés beindulása közötti összhangra van szükség.

Kovács Árpád hangsúlyozta: továbbra is vannak kockázatok az idei költségvetés bevételi oldalán, de - mint fogalmazott - Magyarország teljesíteni tudja a 3 százalék alatti államháztartási hiányt.

A KT elnöke beszámolt arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége és a KT csütörtökön találkozott, a megbeszélésen azonban nem volt szó a kormány és az IMF által kötendő, esetleges újabb hitel kérdéséről. Megjegyezte: a kamatkülönbözetek és egyéb feltételek határozzák meg, érdemes-e megkötni egy ilyen szerződést, de ez a tárgyaláson nem került szóba.

A találkozón áttekintették a gazdasági fejlődés kérdéseit, valamint a KT feladatkörével, elemzőképességével, függetlenségével kapcsolatos kérdésköröket, illetve azokat a változásokat, amelyek 2012 nyara, vagyis az IMF szakértőinek utolsó itteni látogatása óta történtek.

Kovács Árpád elmondta: a KT bemutatta a 2012 januári állapotot és a 2013 januári helyzetet, azt, mi változott a szabályozásban, működési feltételekben, a KT tevékenységét érintő kérdésekben.

A címlapról ajánljuk