eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A magyarlakta területek rosszul állnak

2004 óta a legmagasabb arányú munkanélküliséget mérték 2012 decemberében Szlovákiában, egyetlen hónap alatt 13 473 ember vesztette el munkáját. Folytatódott az elmúlt hónapok látványosan növekvő rátát mutató trendje. A magyarlakta járásokban mindenütt romlott a helyzet.

Az utóbbi 8 év legmagasabb munkanélküliségi rátáját produkálta decemberben Szlovákia, a legtöbb új állástalant Besztercebánya megyében regisztrálták. Egyetlen hónap alatt 0,50 százalékponttal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma országos szinten, ami 13 473 új munkanélkülit jelent, derül ki a Munka- Szociális- és Családügyi Központ (ÚPSVaR) friss jelentéséből.

Éves összehasonlításban 0,85 százalékos emelkedés történt, 27 683 a növekedés 2011 decemberéhez képest. Ez gyakorlatilag az utolsó 4 hónapban jött össze, az augusztusi 13,19 százalékról ugrott meg ennyire a munkanélküliség, augusztusban még 0,08 százalékkal csökkent. Legutóbb 2004 májusában volt ilyen magas szinten az állástalanok aránya, akkor 14,47 százalékon állt a mutató. Az azonnal munkába állni képes regisztrált munkanélküliek aránya így 390 111 fő.

A ráta valamennyi megyében növekedést mutatott, a negatív rekord Besztercebányáé 0,82 százalékkal, így átlpéve a 20 százalékos küszöböt (20,81). A többi keleti megye is átlagon felüli növekedést produkált, Kassa megye 19,58, Eperjes 20,66 százalékon áll.

A magyarlakta területek rosszul állnak

A részletes kimutatás szerint az ország 79 járásából csak 5-ben csökkent a munkanélküliség, 73-ban emelkedett, egy járásban pedig stagnált. A rekorder a rimaszombati járás 35,59 százalékkal, itt közel 1 százalékkal romlott a mutató, a legalacsonyabb munkanélküliséget a pozsonyi I.-es járásban mérték, 4,15 százalékot, ez az egyetlen stagnáló egység. Pozsony összességében 5,72-es mutatóval rendelkezik, ami 0,08 százalékos romlást jelent.

Ahogy haladunk kelet felé, ugrásszerűen romlik a mutató.

Az előző év utolsó negyedévében 9 ezerrel nőtt az állástalanok aránya, most ez a szám 23 ezer. Andrej Arady, a VÚB bank elemzője szerint azonban a legnagyobb növekedés ezzel valószínűleg már mögöttünk van. Egyik fő oka ugyanis a munka törvénykönyvének módosítása, amely január 1-én lépett életbe, és a munkaadók valószínűleg előbbre hozták a tervezett elbocsátásokat, mivel az új szabályok szerint ennek már magasabb költségei lesznek, így januárban az elemző szerint kisebb lesz a munkanélküliségi ráta növekedése. További okai a romló mutatónak a gyenge gazdasági növekedés, emelkedő adóterhek és járulékok, szigorúbb munkatörvénykönyv, amelyek a bank közgazdásza szerint fékezik az új állások létrehozását, és a bérek növekedését. Arady szerint így továbbra is nőni fog a munkanélküliség Szlovákiában.

A növekedés mértéke meglepte a piacot, amely Martin Balá¾, a Slovenská Sporiteµòa elemzője szerint 14-14,2 százalékos mutatót várt. Szerinte a mutató a következő időszakban a jelenlegi szitnen marad, illetve csak kicsit emelkedik, mivel a cégek végrehajtották a tervezett elbocsátásokat.

Michal Kozub, a Home Credit elemzője szerint viszont januárban is várható a munkanélküliségi ráta növekedése, decemberben és januárban tetőzik ugyanis szerinte a mutató. Idénymunka ugyanis gyakorlatilag nincs ilyenkor sem az építőiparban sem a mezőgazdaságban, ezért a munkanélküliség növekedésének gyakorlatilag nincs semmilyen fékje, ami segítene a ráta növekedését tompítani. Ráadásul decemberben a karácsonyi időszak miatt valamivel még jobb is a helyzet e téren, mint januárban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×