eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Sor kerülhet a görög adósság egy részének elengedésére?

Német politikusok és a Deutsche Bank volt vezérigazgatója szerint egy későbbi időpontban még sor kerülhet a görög adósság egy részének elengedésére.

Josef Ackermann svájci pénzügyi szakember, a Deutsche Bank (DB) volt vezérigazgatója szerint Európa nem kerülheti el a görög adósság egy részének elengedését. Hasonló véleményen van Frank-Walter Steinmeier, az ellenzéki SPD parlamenti frakcióvezetője is, aki úgy látja, hogy 2014-ben, a német parlamenti választásokat követő évben a lépésre mindenképpen sor kerül. Hosszabb távon az adósságelengedést nem tartja kizártnak az FDP parlamenti frakciójának vezetője sem.

"Valamikor szükség lesz egy újabb adósságelengedésre" - jelentette ki Josef Ackermann a Handelsblatt című gazdasági lap konferenciáján hétfőn este. Az IIF (Institute of International Finance) nemzetközi bankszövetség elnökeként Josef Ackermann egyezett meg Athénnal az első adósságelengedés feltételeiről, melynek keretében az idén márciusban a bankok és biztosító társaságok veszteségként írták le görög kötvénybefektetéseik nagyobbik hányadát. A valutaunió szétesése "sokkal többe kerülne, mint egy újabb befektetés az európai egység kiépítésébe és megerősítésébe" - fogalmazott Josef Ackermann.

Azt, hogy az Európa Központi Bank (EKB) olcsó hitelekkel időt igyekszik nyerni, Josef Ackermann nem tekinti problémának, mivel "nem áll fenn a sokak által hangoztatott inflációs veszély". A "megnyitott pénzcsapok" sem most, sem az elkövetkező néhány évben nem jelentenek inflációs kockázatot.

"Az EKB teljes mértékben tudatában van annak, hogy azt a likviditási többletet, melynek kialakulására meg van az esély, a konjunktúra beindulásának első jeleire ki kell vonnia a piacról. Ettől azonban még évekre vagyunk" - mondta Josef Ackermann.

"Állítom: az adósságelengedés témája nem került le az asztalról, azt csak a német parlamenti választások utánra tolták ki" - mondta Frank-Walter Steinmeier, a ZDF tévécsatorna Reggeli Magazin műsorában. A tárgyalások minden résztvevője pontosan tudatában van annak, hogy az adósság elengedése nélkül nem fog menni a dolog - tette hozzá.

Az FDP parlamenti frakciójának vezetője, Rainer Brüderle sem tartja kizártnak, hogy hosszabb távon sor fog kerülni a német kormánykoalíció által határozottan elutasított adósságelengedésre. "Nem zárható ki, hogy egy későbbi időpontban valami hasonló jellegű lépésre is sor fog kerülni" - mondta kedden a Deutschlandfunk rádióállomásnak. Rámutatott azonban arra, hogy a jelenlegi költségvetési törvény értelmében Németországnak erre nincs módja.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×