eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

MSZP: a kormány fél év haladékot kapott a korrekcióra

Az MSZP szerint az Európai Bizottság szerdán megjelent országjelentése objektív kritikát fogalmaz meg a kormány gazdaságpolitikájáról, a kabinet ugyanakkor fél év haladékot kapott a korrekcióra.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint az uniós testület prognózisa igazolja, hogy az Orbán-kormány rossz úton jár, romlottak a növekedési kilátások, stagnáló gazdaság mellett pedig a költségvetés stabilitása sem biztosítható, így jövőre a GDP 3,5 százalékára emelkedhet a hiány.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy bár idén 3 százalék alatt marad a deficit, ezt "részben a magánnyugdíj-megtakarítások lenyúlása", részben az emberekre terhelt válságadók és megszorítások alapozzák meg.

Józsa István ugyanakkor azt mondta: a kormány fél év haladékot kapott, 2013 közepéig dől el, hogy Magyarország mentesül-e a túlzottdeficit-eljárás és így a szankciók alól. Véleménye szerint ehhez az kell, hogy a kabinet változtasson a kudarcot vallott gazdaságpolitikáján, és csökkentse az ország finanszírozásának költségeit.

Hozzátette: az MSZP által szorgalmazott korrekció nem újabb megszorításokat, hanem kiszámítható gazdaságpolitikai pályát jelent.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisa alapján 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik a deficit, a GDP 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül.

Jobbik:

A Jobbik véleménye szerint hiába más a jelenlegi kormány retorikája, mint az elődeié, a kabinet mégis tovább folytatja az előző két évtized elhibázott gazdaságpolitikáját - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.

A frakcióvezető-helyettes az Európai Bizottság szerdán közzétett előrejelzésére reagált, amelyik szerint jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon, de évről évre nő a deficit.

Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy a Brüsszel és a kormány közötti szerdai párbeszéd a gazdaságpolitika kiszolgáltatottságára mutat rá. Az Európai Unió a túlzott deficiteljárást és a kohéziós alapok megvonását a mindenkori magyar kormány "zsarolására" használja. Az "Orbán-Matolcsy páros viszont kétszínű játszmát folytat", mert miközben a szuverenitás megvédéséről és szabadságharcról beszélnek, túlteljesítik a brüsszeli elvárásokat - ismertette véleményét.

"Erről szól a 764 milliárdos, két lépcsőben meghirdetett megszorítás is", amit a nemzetgazdasági miniszter októberben jelentett be - mondta. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: ez rávilágít, hogy az Európai Unió és Magyarország viszonya valójában a birodalom és a gyarmat viszonya.

Ha a jelenlegi kabinet retorikája más is, mint az elődeié, a kormány mégis tovább folytatja az előző évtizedek elhibázott gazdaságpolitikáját - jelentette ki. Ez a gazdaságpolitika semmi másról nem szól, mint a beszűkülő gazdasági mozgástérről. A magyar költségvetési politika részleteit Brüsszelben határozzák meg - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy valódi gazdasági szabadságharc nem működik egy valódi paradigmaváltás nélkül. A növekedési pálya nem képzelhető el anélkül, hogy Magyarország megszabaduljon a rá helyezett béklyóktól - közölte.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×