eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nőtt az új autók száma

Az év első kilenc hónapjában 13 százalékkal, 50 ezer fölé emelkedett a gépjármű értékesítések darabszáma a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta el a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter az év egészében 10 százalékos bővülésre számít.

Az idén szeptemberben 3.521 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 0,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első kilenc hónapban 16,3 százalékkal 39.319-re nőtt az új autók száma - közölte az InfoRádióval a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter kiemelte, hogy az új kishaszonjárművek száma 7,4 százalékkal 8.071-re nőtt, nagyhaszonjárműből 3.220-at, motorkerékpárból 1586-ot helyeztek forgalomba.

A motorkerékpár-piac visszaesése az augusztusi minimális növekedés után ismét folytatódott. Éves összehasonlításban mintegy 8 százalék volt a szeptemberi csökkenés. A nagyhaszonjármű-piac a tavalyi jelentős növekedés után még úgy is 5 százalékkal emelkedett az első kilenc hónapban, hogy szeptemberben 5 százalékkal csökkent.

Összesen 13 százalékos a növekedés, ami elsősorban a céges vásárlóknak köszönhető. Az újszemélyautó-értékesítés több mint 70 százaléka céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem kerültek elő. Mivel a cégesgépjármű-piac fokozottan Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el - fejtette ki.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke azt közölte: továbbra is úgy gondolják, az idén a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, és az előrejelzett 10 százalék körül alakulhat. A trend a kilábalás felé mutat, akkor is, ha a volumen még messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×