eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyorsult az infláció Németországban

Németországban éves szinten 2,1 százalékra gyorsult az infláció augusztusban a júliusi 1,7 százalékról - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal. Júliushoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek az árak.

A korábban prognosztizáltnál nagyobb infláció az üzemanyagok és a fűtőolaj erőteljes drágulásának tudható be. Az energiaárak összességében 7,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ezen belül a fűtőolaj ára 13,5 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 9,4 százalékkal szökött fel. Ugyanakkor a tejtermékek ára csökkent, a vaj például egynegyedével olcsóbb volt augusztusban, mint egy évvel korábban.

A 2,1 százalékos rátával a német infláció április óta először ismét túllépte az Európai Központi Bank (EKB) riasztási küszöbét. Az EKB a 2 százalék alatti inflációs rátát tekinti az árstabilitás kritériumának.

Elemzők szerint tartani lehet tőle, hogy az infláció a következő hónapokban is makacsul 2 százalék fölött marad, nemcsak a magas energiaárak, hanem az emelkedő bérek miatt is. A munkanélküliség csökken, ezzel párhuzamosan nő a szakszervezetek tárgyalóereje, amelyek így jelentős béremelést tudnak kiharcolni.

Néhány közgazdász úgy véli, hogy inflációs hatása lesz az Európai Központi Bank (EKB) politikájának is. Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza, az EKB kötvényvásárlási programjának esküdt ellensége szerint a válságországok állampapírjainak korlátlan felvásárlása "lépés egy olasz valutaunió felé, ahol rugalmatlanok a struktúrák, gyenge a növekedés, magas az infláció és gyenge az euró".

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×