INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

HVG: 1,5 milliárdot kér a Ringier a Népszabadságért

Infostart / InfoRádió
Másfél milliárd forintos vételár, legkevesebb öt évig tartó szerződés a Ringier Kft. nyomdájával nyomtatásra és papírbeszerzésre, továbbá határidő nélküli hasonló megállapodás a magyar Ringier-érdekeltséggel lapterjesztésre, illetve a cég könyvelésének, pénzügyeinek intézésére - nagyjából ebben összegezhető a svájci Ringier AG-nek az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa kuratóriumi elnöke, Kránitz László által a minap "korrektnek" nevezett eladási ajánlata.

A zürichi cég a 60 ezer példányban értékesített Népszabadság kiadójának 70,77 százalékos részvénycsomagjától szabadulna, a kiszemelt vevő a jelenleg 27,69 százalékos tulajdonos pártalapítvány.

A hvg.hu tudomása szerint a Ringier korántsem "jelképes" áron kínálja részvénycsomagját, ám a vételár fizethető részletkedvezménnyel: így aláíráskor mindössze 3 millió forint készpénz járna, 2015-2025 között pedig a kiadó nettó árbevételének 5 százaléka, amennyiben a Ringier nyomdája állítja elő az újságot, és 8 százalék, ha másik nyomda (tavaly a Népszabadság Zrt. árbevétele 3,8 milliárd forint volt).

A sarkalatos pont a tartozás elengedése volt, a 2011-es mérleg szerint a kiadó kötelezettségállománya 1,5 milliárd forintot tett ki, ebből 1,4 milliárddal a tulajdonos Ringier AG budapesti leányának, a Ringier Kft.-nek tartoztak elsősorban nyomdaköltségek címen.

A svájci ajánlat a hvg.hu tudomása szerint már 1,6 milliárdra taksálja az adósságot, hitelezőként azonban nem a pesti céget, hanem bizonyos Ringier Print AG-t nevez meg. Az ajánlat szerint a tartozás letudható, csakhogy nem ellenszolgáltatás nélkül, hanem a terjesztőcég Médialogban 49 százalékos tulajdonos Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft.-ben lévő Népszabadság-tulajdon ellenében. A 3,2 milliárd forintos saját tőkéjű cégben közösen birtokol 70 százalékos üzletrészt a Népszabadság és a Ringier, ennek a Népszabadságra eső hányadát taksálják 1,1 milliárdra Zürichben, a fennmaradó 500 milliós nyomdatartozás törlesztéséről pedig további tárgyalásokat ajánlanak.

A címlapról ajánljuk