eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szemétbe kerül a megvásárolt ételek 40 százaléka

Az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül: az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki - derül ki a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács (National Resources Defense Council) friss jelentéséből.

Az amerikai környezetvédelmi szervezet honlapján közölt adatok szerint az emberek ezzel körülbelül 165 milliárd dollárt dobnak ki évente. A pazarlás ezenkívül - mivel az el nem fogyasztott élelmiszerek többnyire szemétlerakókban rohadva végzik - az Egyesült Államok metánkibocsátásának negyedéért felelős - hívja fel a figyelmet a zöld szervezet.

Kiemelik: ha az emberek csupán 15 százalékkal csökkentenék a kidobott élelmiszermennyiséget, azzal évente több mint 25 millió amerikai tudna jóllakni. Ez különösen azért fontos, mert a statisztikák szerint minden hatodik amerikainak nem jut elegendő étel az asztalára - fűzi hozzá a tanács.

Az átlagos amerikai fogyasztó tízszer több ételt pazarol el mint egy délkelet-ázsiai, és másfélszer annyit mint az 1970-es évek Amerikájában. A zöldek szerint ennek megváltoztatásához többek között módosulásokra van szükség az ellátási láncban és a fogyasztói magatartásban, emellett növelni kell a vásárlók tudatosságát.

A jelentés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) tavalyi adataira hivatkozva hangsúlyozza, hogy például a gabonából készült termékek 38, a tengeri étkek 50, a megvásárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek pedig 42 százaléka végzi a szemetesben az Egyesült Államokra, Kanadára, Új-Zélandra és Ausztráliára összesített adatok szerint, míg a megvett hús 22, a tejnek pedig 20 százalékát dobják ki az ezekben az országokban élők.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×