eur:
389.19
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Így vélekednek a zsebszerződésekről Ausztriában

A külföldiek magyarországi földvásárlásáról közölt összeállítást a Kurier című osztrák napilap.

A lap egy cikkében Magyarországon tevékenykedő osztrák gazdálkodókat és vállalkozókat szólaltatott meg a zsebszerződések, illetve az azok elleni fellépés körüli vitáról. Õk a lapnak arról számoltak be, hogy megtalálták a számításukat Magyarországon, és úgy vélekedtek, hogy aki jogszerűen szerzett földet, annak nem kell tartania az ingatlan kisajátításától.

"Magyarország még mindig jogállam. Ha valaki jogszerűen szerezte a földjét, akkor nem kell félnie" - mondta Johann Wurzinger, a burgenlandi szőlőtermesztők szövetségének elnöke. Egy másik interjúalany érthetőnek nevezte, ha egy település lakossága kifogásolja, hogy a környéken a földek többsége külföldi kézben van.

A lap egy másik írásában ismertette, hogy 2014-ig külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, kivéve, ha valaki Magyarországon él és legkevesebb három éve saját nevén mezőgazdasági tevékenységet folytat. Különös vita dúl ugyanakkor az erről szóló igazolások körül - írta a lap.

A cikk szerint habár 2011-től Budapesten kell kiállítani az igazolásokat, egyes megyék továbbra is adtak ki tanúsítványokat, aminek birtokában külföldi gazdák jóhiszeműen földet vásároltak. A lap ír arról is, hogy az állam vissza akarja vásárolni a nemzeti parkok területén fekvő termőföldeket is, és aki nem fogadja el a felajánlott árat, annak a földjét kisajátíthatják. A Kurier szerint a felajánlott ár a piaci árnál jóval alacsonyabb.
http://kurier.at/nachrichten/burgenland/4509592-enteignungsalarm-ungarn-macht-auf-scharf.php

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×