INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mire kell az MNB devizatartaléka?

Infostart / InfoRádió
Egy állam pénzügyi stabilitásának fontos mutatója a devizatartalékok szintje - magyarázta a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban annak kapcsán, hogy júliusban 324 millió euróval 35,899 milliárd euróra emelkedtek az MNB devizatartalékai. Weinhardt Attila elmondta: ezt a pénzt közvetlen gazdaságélénkítésre nem lehet használni.

A devizatartalék az országba irányuló tőkeáramlás lecsapódása, amelyet a jegybankok kezelnek. A tartalékok szintje kiemelten fontos pénzügyi-stabilitási mutatószám, amelyet a befektetők, a hitelminősítők világszerte figyelnek, és nagyon szoros összefüggésben van a devizaárfolyammal is - magyarázta Weinhardt Attila.

A Portfolio.hu elemzője szerint azt azért nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy minél magasabb egy állam devizatartaléka, annál stabilabb pénzügyileg. De az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján látható, hogy általában azok az országok kerülnek válságba, illetve veszélyeztetett helyzetbe, amelyeknek a tartalékai nem elégségesek - vagy a befektetők nem találják annak.

Azt törvény tiltja, hogy a jegybank tartalékait közvetlenül államadósság-finanszírozásra használják a világ fejlettnek nevezhető országaiban, azaz közvetlenül elsődleges kibocsátásban - aukción - állampapírt nem szabad belőlük vásárolni, ilyen módon tehát nem finanszírozhatja az államok forrásigényét. Tehát ilyen értelemben a gazdaságélénkítést nem hajthatja végre a jegybank.

Gazdaságélénkítés abban a formában képzelhető el, ha a kormányzati szándék fogalmazódna meg például, a magánszektor devizaalapú eladósodottságának a radikális leváltására. Az önkormányzatok adósságának leváltása esetén a jegybank nyújthatná a szükséges devizaalapú forrást - mondta a szakértő.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk