INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Miért költöttek 350 millió forintot idén bútorokra?

Infostart / InfoRádió
A beszerzési tilalom ellenére 350 millió forintot költöttek idén a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeinél bútorvásárlásra.

Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselőjének kérdésére Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap tette közzé a parlament honlapján az általa vezetett tárca háttérintézményeinél január 10-e óta történt bútorvásárlások összesítését.

A dokumentumból kiderül, hogy bár a költségvetési hiány biztosításához szükséges februári kormányhatározat a személygépjárművek mellett a bútorok beszerzését is tiltja a minisztériumoknál, de természetesen ez alól is van kivétel.

Matolcsy György magyarázata szerint a tilalom nem vonatkozik az államháztartási körön kívüli gazdálkodó szervezetek és a fejezet vagyonkezelésében levő gazdasági társaságok beszerzéseire, valamint olyan eszközök beszerzésére, amelyeket a költségvetési szerv kis értékű tárgyi eszköznek minősít.

Így már érthető, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal miért vásárolhatott egyetlen magas támlás forgószéket 98 ezer forintért és darabonként majdnem 12 ezer forintért 15 lábtámaszt.

A legtöbbet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költötte, ezt azonban nem részletezte a kimutatás. Nem is lett volna könnyű, mivel a hivatal 7030 kis értékű bútordarabra összesen 279 millió forintot költött március végén, majd júniusban további 40 milliót ugyanerre.

Emellett eltörpül a munkaügyi hivatal 27, az államadósság kezelő központ 4,3, vagy a külgazdasági hivatal 2 millió forintos kiadása.

Maga a minisztérium egyébként nem költött bútorbeszerzésekre. Azt viszont, hogy háttérintézményei miért költöttek 350 millió forintot ebben az évben bútorokra, a tárca az InfoRádió megkeresésére nem kívánta kommentálni.


A címlapról ajánljuk