A skóciai születésű séf azt a Rachael Rayt előzte meg, aki az elmúlt egy évben (2011 és 2012 júniusa között) 25 millió dollárt keresett televíziós műsorai, magazinjai és szakácskönyvei révén.
A harmadik helyen "Hollywood szakácsa", az osztrák származású Wolfgang Puck szerepel. A híres szakács elsősorban 20 étterme sikerének köszönhette azt a 20 millió dollárt, amellyel a Forbes szerint egy év alatt gazdagodott.
A tekintélyes pénzügyi magazin a mesterszakácsok globális kereseteiről ad számot, a lista összeállításánál alapvető szempont volt, hogy a séfek befolyásos szereplői legyenek az amerikai gasztronómiai világnak. Puck például már hosszú ideje Kaliforniába tette át székhelyét hazájából.
"Mindannyian nagyon sokrétűek" - mondta Dorothy Pomerantz, a magazin munkatársa. "Senki sincs köztük, aki kizárólag éttermeire támaszkodna. A tévé óriási szerepet játszik abban, hogy felkerüljenek a listára, mert ugyanannyi pénzt hoz nekik, mint amennyi éttermeikből származik" - magyarázta, hozzátéve, hogy a szakácskönyvek és egyéb "portékák" szintén növelik a séfek bevételeit.
A Forbes összesítésének élmezőnyét Paula Deen, az amerikai Dél képviselője (17 millió dollár), illetve Mario Batali (13 millió dollár) teszi teljessé a negyedik, illetve az ötödik helyen. Deent sokat bírálták vajban gazdag receptjei miatt, majd azért is, hogy később - miután 2-es típusú cukorbajt állapítottak meg nála - egy gyógyszercég arca lett. Batali több mint egy tucat étterem társtulajdonosa, egyike a The Chew című tévéshow csillagainak.
A gasztronómia világának azonban nemcsak séfek, hanem éttermek is befolyásos szereplői Amerikában. Bob Chinn Grab House nevű étterme az Illionois állambeli Wheelingben például 24 millió dollárt könyvelhetett el az elmúlt egy esztendőben. Ezzel ez a legtöbb bevételt hozó étterem az Egyesült Államokban. Második helyre került a The Grill on Main (Massachusetts állam, Edgartown), harmadik a Sparks Steak House New York Cityben 23,5, valamint 23 millió dollárral.