eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Varga: A tőzsde fejlődése töretlen volt a válságban is

A magyar tőzsde fejlődése töretlen volt az elmúlt években, a válság közepette is - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a Budapesti Értéktőzsde korábbi, fővárosi, Vörösmarty téri épületében berendezett régi kereskedési termében csütörtökön, a tőzsde újraalapításának 22. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A miniszter köszöntő beszédében kiemelte, hogy a tőzsde vezetői mindent megtettek azért, hogy a lehetőségekhez mérten minél több cég találja meg a helyét a parketten és minél több befektető találja meg a lehetőséget a tőzsdén lévő cégekben.

A válságra utalva kifejtette: van néhány momentum, ami azt mutatja, hogy Magyarország számára kedvezően változik a helyzet; ezek közé sorolta a görög választások utáni konszolidációt.

Kedvezőnek nevezte azt is, hogy az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek pénteki tanácskozásán (Ecofin) várhatóan visszavonják azt a korábban tett javaslatot, miszerint felfüggesztenék a Magyarország számára rendelkezésre álló kohéziós forrásokat.

A kormány által csütörtökön benyújtott jegybanktörvény-módosítással pedig elhárulhat az akadály az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal megkezdendő tárgyalások elől - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: a kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy csökkentse az ország sérülékenységét, valamint a költségvetési deficit és az államadósság mértékét. Hozzátette, hogy ebben már vannak részleges eredmények.

A másik fontos cél, hogy Magyarország elérje a környező országokra jellemző foglalkoztatási szintet, azaz ne 3,8 millió ember dolgozzon, hanem lehetőség szerint 4,5-5 millió embernek lehessen munkát adni a jövőben. "Hogy ezt mennyi idő alatt érjük el, arra ma nehéz válaszolni a válság körülményei közepette, de hogy e felé kell törekedni, abban biztos vagyok" - mondta a miniszter.

A miniszter szavai szerint olyan változó világ vesz bennünket körül, amelyben nehéz kalkulálni. A változó struktúrák és területi átrendeződés közepette Magyarországnak - mivel méretei alapján nem tudja a világot magához igazítani - arra kell törekednie, hogy az ország gazdasága és a gazdasági élet szereplőinek szempontjából optimálisan tudja a maga számára adaptálni a változásokat - fejtette ki Varga Mihály.

A Budapesti Értéktőzsde nyílt nappal, tőzsdei expóval és konferenciával ünnepli a magyar tőzsde újraalapításának 22. évfordulóját. Ez alkalomból Varga Mihály tárca nélküli miniszter indította el a kereskedést a tőzsde csengőjével csütörtökön.

Katona Zsolt: A tőkepiaci forrásbevonás a legfontosabb

A tőkepiaci forrásbevonás lehetősége soha nem volt még fontosabb, mint mostanában, amikor a válság következtében a banki források beszűkültek - mondta Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT)vezérigazgatója csütörtökön, a tőzsde újraalapításának 22. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.

Hozzátette: bízik abban, hogy a jövőben nemcsak magánvállalatok fognak erre az útra lépni, hanem állami cégek is megjelennek a tőzsde parkettjén. A tőzsdei jelenlét a vállalatok számára ugyanis lehetőséget teremt a nagyobb transzparenciára, a feszesebb gazdálkodásra, a tőkebevonás lehetőségére, valamint a nyilvánosság és a pr erősítésére.

A tőzsde vezérigazgatója az újkori tőzsde rendszerváltást követő, 1990. június 21-i újranyitására emlékezve hangsúlyozta, hogy a pesti tőzsde korábbi története 1864-ig nyúlik vissza, így hamarosan, 2014-ben 150 éves lesz a magyar börze.

Az elmúlt 22 év vállalati sikertörténeteként értékelte, hogy több magyar cég a tőkepiacot választotta arra, hogy tőkét vonjon be, és ezáltal tudjon fejleszteni, munkahelyeket teremteni. Példaként említette a legnagyobb tőzsdei cégeket, a Molt, OTP-t, Magyar Telekomot, Richter és az Egist.

A tőzsde stratégiájában mindig meghatározó szerepet kapott a kapcsolattartás a meglévő és potenciális új kibocsátókkal, a befektetőkkel, a gazdasági és politikai döntéshozókkal, valamint a lakossággal. Ennek példája a mostani esemény is - mondta Katona Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×