eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Parlament előtt a jegybanktörvény módosítása

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, amely a jogszabályt az Európai Központi Bank (EKB), az MNB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) véleményével összhangban alakítja át. Az Országgyűlés két két múlva szavazhat a javaslatról.

A nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön benyújtott törvényjavaslat szerint módosulnának a Monetáris Tanács tagjainak és az MNB elnökének felmentésére vonatkozó passzusok, a tanács tagjainak száma pedig legalább öt, legfeljebb 9 fő lehetne.

A módosítás szerint a Monetáris Tanácsnak nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem vesz részt a tanács ülésein, miután az erről szóló paragrafust hatályon kívül helyezné a most benyújtott módosító javaslat.

A kormánynak az a célja, hogy már két hét múlva hétfőn szavazzon az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény csütörtökön benyújtott módosításáról - tájékoztatta az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t a házbizottság ülése után.

A kormány kezdeményezte, a törvényjavaslat tárgyalása során az Országgyűlés úgy térjen el a házszabálytól, hogy az általános és részletes vitára a jövő hétfővel kezdődő rendkívüli ülésén, a határozathozatalra — módosító indítványok elfogadása esetén is — 2012. július 2-án sor kerüljön. Ha az Országgyűlés nem fogadja el a házszabálytól való eltéréssel történő tárgyalásra tett indítványt, a kormány indítványozza az előterjesztés sürgős tárgyalását annak érdekében, hogy azt a Ház mielőbb elfogadhassa.

György Bálint elmondta: az Áder János államfő által a héten visszaküldött két törvény újbóli tárgyalását is várhatóan megkezdi a jövő héten a Ház.

Az Országgyűlés egyébként ötnapos ülést tart a jövő héten; szerdán kezdődik a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája a büdzséről szóló számvevőszéki és Költségvetési Tanácsi véleménnyel együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×