eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cséfalvay: Óvatos és konzervatív lett a költségvetés

A kormány nem számolt az IMF-védőháló jótékony hatásaival a jövő évi költségvetés keretszámainak megállapításakor - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a bizonytalan nemzetközi környezet ellenére nem jelent kockázatot a jövő évi költségvetés sarokszámainak korai meghatározása, ez stabilitást sugall a piac felé.

Óvatos, konzervatív, masszív tartalékokkal rendelkező költségvetést sikerült összeállítani, amely minden területen biztosítja az állam működését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Cséfalvay Zoltán.

Egész Európában bizonytalanság jellemzi a növekedési kilátásokat - így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Költségvetési Tanács azon kritikájára, miszerint bizonytalan a büdzsében lefektetett növekedési kilátás.

Éppen a Tanács javaslatára emelte a kormány 50-ről 100 milliárd forintra az országvédelmi alapot a benyújtott költségvetés végleges változatában - emelte ki a politikus, aki elmondta azt is, hogy 300 forintos euróárfolyammal és 4,2 százalékos inflációval számoltak a sarokparaméterek összeállításánál.

Hangsúlyozta, hogy az esetleges IMF-védőháló jótékony hatását nem vették figyelembe, mert azzal csak akkor lehet majd számolni, ha a megállapodást megkötik.

A kormány elkötelezett amellett, hogy minél hamarabb létrejöjjön a megegyezés az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - hangsúlyozta. Úgy véli, ennek hatására az állampapírhozamok csökkenhetnek, a forint pedig erősödhet.

Vállalható sarokszámok

Nagyon kockázatos világban élünk, ahol a bizalom igen könnyen el tud párologni - hangsúlyozta az államtitkár, aki úgy véli: nagyon szerencsés, hogy ebben az időszakban készül egy olyan költségvetés, amelyik biztosítja a stabilitást és a kiszámíthatóságot a gazdasági szereplők számára a következő esztendőkre is. A kiszámíthatóság ugyanis nagyon fontos a vállalkozások számára - emlékeztetett.

Cséfalvay Zoltán úgy véli, a jövő évi költségvetés szakaszhatár is, lezárja a pénzügyi konszolidációt, és végre sokkal több időt és energiát fordíthatunk a gazdasági növekedésre, kedvező vállalkozási környezet kialakítására.

Az államtitkár nem tartja kockázatosnak, hogy ilyen bizonytalan nemzetközi környezetben már most meghatározták a következő évi költségvetés sarokszámait. Éppen ellenkezőleg, szerinte ez azt jelzi, hogy bármilyen vihar van, képesek vagyunk tartani e számokat.

"Ebben a nagyon kockázatos időszakban Magyarország azt jelzi a piacok felé - részben a költségvetés tartalékaival, annak struktúrájával -, hogy ezek között a viharok között is képes előre tervezni, ami erősíti a stabilitást, a bizalmat és a kiszámíthatóságot" - hangsúlyozta.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×