INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Matolcsy: Belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába

InfoRádió / MTI
Az eurózóna ellen valutaháború folyik, ebből ki kell maradnunk - írta Matolcsy György a csütörtökön megjelent Heti Válaszban. A nemzetgazdasági miniszter jegyzetében kifejti, belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába. Ennek érdekében el kell kerülni, hogy az unió Európai Birodalommá alakuljon, "rákényszerítve bennünket a belépésre".

A miniszter Robert Kagan, a Brookings Intézet vezető kutatójának legújabb, a "The world America made" címet viselő könyve kapcsán kifejti, hogy "Magyarország számára kedvező a békés, amerikai világrenden alapuló korszak." Hozzáteszi, a béke kifejezés kissé megtévesztő, mert az eurózóna ellen valutaháború folyik.

A miniszter cikkében kifejti azt is, hogy az EU birodalmi központosítása, "tehát Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelentené a magyar államtól, ami nem érdekünk".

Matolcsy György szerint "az EU központi megerősítése 2008 után nem járt sikerrel, épp fordítva: az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket. Rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását."

A miniszter megállapítja azt is, hogy az "Európai Birodalom még létrejötte előtt megbukott. Térjünk vissza a Nemzetek Európája gondolathoz!" - fejezi be "Az Amerikai világrend" című írását.

A címlapról ajánljuk