eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Javított Magyarország a versenyképességi rangsorban

Hongkong és az Egyesült Államok a két legversenyképesebb ország a svájci IMD 2012-es rangsorában, a harmadik ezúttal nem Szingapúr, hanem Svájc lett. Magyarország az 59 ország közül a 45. az idei rangsorban, két hellyel került előrébb a tavalyihoz képest, de 2010-ben még a 42. volt.

A legversenyképesebbnek bizonyult európai országok közt találjuk Svájcot (3.), Svédországot (5.) és Németországot (9.) - írja közleményében az IMD rangsorának elkészítésében közreműködő ICEG European Center. Ezek az országok többek között arról nevezetesek, hogy valamennyien export-orientált gazdaságok, mi több, a költségvetési fegyelem példamutató megtestesítői. Eközben Írország (20.) négy helyet, Izland (26.) öt helyet és Olaszország (40.) két helyet javított a pozícióján.

A 2012. évi Versenyképességi Évkönyv egyik fontos üzenete, hogy már a feltörekvő gazdaságok sem tűnnek rezisztensnek a válságra - írja az ICEG. Kína (23.), India (35.) és Brazília (46.) egyaránt visszacsúsztak az 59 országot felsorakoztató rangsorban; Oroszország (48.) ezzel szemben egy helyezést javított a 2011-es Évkönyvben szereplő pozícióján.

Ehhez kapcsolódóan az is szembetűnő, hogy Hongkongon (1.), Malajzián (14.) és a Koreai Köztársaságon (22.) kívül valamennyi ázsiai gazdaság visszaesett a rangsorban. Latin-Amerika szintén nehezebb évet tudhat maga mögött, hiszen Mexikó (37.) kivételével minden ország lejjebb került tavalyi pozíciójához képest.

Magyarország pozíciója a tavalyihoz képest javult, 45. helyen van a 2011-es 47. hely után, ugyanakkor 2010-ben még a 42. volt.

Az IMD Versenyképességi Évkönyve négy dimenzióba sorolt 329 kritérium szerint veszi szemügyre a gazdaságok aktuális állapotát, és állítja rangsorba őket. E négy dimenzió: gazdasági teljesítmény, kormányzati hatékonyság, üzleti hatékonyság, valamint az infrastruktúra dimenziója. Magyarország esetében a vizsgált négy dimenzió közül háromban mutatkozott javulás a 2012. évi kiadványban.

A legjelentősebb javulás a gazdasági teljesítmény dimenziójában mutatkozott, a 2011. évi relatív rangsorbeli 44. pozíciójáról a 2012. évi kiadásban a 35. helyre javult, amelyet elsősorban a kereskedelem és a nemzetközi tőkebefektetések látványos regenerálódása fűtött.

A kormányzati hatékonyság terén egy hellyel lépett hazánk előrébb, 52. helyről az 51. helyre került. A javulás mögött az államháztartás relatív javulása látható (2011. évi 51. helyről a 45. helyre került). A kormányzati hatékonyságot megragadni igyekvő alindexek - amelyek vállalatvezetők kérdőíves felmérésének eredményeit is bekapcsolják - azonban óvatosságra intenek, hiszen romlásról árulkodnak - írja az ICEG. A bizalmatlanság meghatározóvá vált, valamint az elért eredmények fönntarthatóságát is kérdésesnek tartják a vállalatvezetők.

Az üzleti hatékonyság kapcsán a 2012-es Évkönyv egy helynyi javulásról számol be (49). Az infrastruktúra területén hazánk továbbra is őrzi 35. helyét a tekintett 59 ország esetében.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×