eur:
389.43
usd:
362.72
bux:
68666.94
2024. május 8. szerda Mihály

Ellenzéki pártvélemények a kohéziós pénzek folyósításáról

Az MSZP szerint, ha a kormány nem hoz hibás döntéseket, akkor egyáltalán nem kellett volna küzdeni az uniós kohéziós pénzek folyósításáért. Az LMP a kohéziós alap felfüggesztésének feloldását üdvözlendőnek nevezte, de felhívta a figyelmet, hogy eközben várhatóan továbbra is fennmarad a túlzottdeficit-eljárás. A Jobbik úgy véli, Magyarország túl nagy árat fizet.

Az MSZP szerint, ha a kormány nem hoz hibás döntéseket, akkor egyáltalán nem kellett volna küzdeni az uniós kohéziós pénzek folyósításáért - reagált az Európai Bizottság szerdai döntésére Józsa István szocialista politikus.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben jelentette be, hogy az Európai Bizottság indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba.

Józsa István úgy fogalmazott: az országnak szüksége van ezekre az uniós pénzekre, éppen ezért "nem kellett volna béketüntetést szervezni 'nem vagyunk gyarmat' felirattal (...) és akkor fel sem merülhetett volna, hogy ezekért a pénzekért küzdeni kell".

Az MSZP álláspontja szerint az ország nagyon nagy árat fizet a jelenlegi helyzetért például a különadókkal, és a jelenlegi helyzet nem állt volna elő, ha Orbán Viktor nem ezt a gazdaságpolitikát folytatta volna.

LMP: elhibázott a kormány gazdaságpolitikája

A szerdán nyilvánosságra hozott uniós országjelentés megerősítette az LMP kritikáit, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája alapvetően elhibázott - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. A frakcióvezető a kohéziós alap felfüggesztésének feloldását üdvözlendőnek nevezte, de felhívta a figyelmet, hogy eközben várhatóan továbbra is fennmarad a túlzottdeficit-eljárás.

Szavai szerint, ha a kormány nem tesz hihető és meggyőző lépéseket a költségvetési egyensúly tartós biztosítása érdekében, a felfüggesztés átmeneti lépésnek bizonyulhat.

Úgy fogalmazott: a döntés biztosítja, hogy a kormány újra hozzáférjen a kohéziós pénzekhez, de ezt az összeget megfelelően fel is kell használni. Hangsúlyozta, hogy óriási az elmaradás a kifizetések során. Szavai szerint, már az előző kabinet is lassan dolgozott, de a szerződéskötések és kifizetések azóta sem gyorsultak fel. Felhívta a figyelmet, hogy a felhasználás során pedig felmerült a korrupció gyanúja is. "Az, hogy az EU-s pénzek kasszakulcsa Lázár János kezébe került, nem különösebben megnyugtató, nem látjuk azt (...), hogy egy olyan politikus venné át ezen pénzek felügyeletét, aki valóban arra fog törekedni, hogy politikai részlehajlás nélkül, a magyar gazdaság és társadalom számára a legjobban hasznosuljanak" ezek az összegek - jelentette ki.

Pénteken az LMP elő fog állni egy komplett adópolitikai javaslatcsomaggal, amellyel véleményük szerint, segítene nyélbe ütni az IMF-megállapodást, visszaszerezni a piacok bizalmát és pozitív irányba terelni a magyar gazdaságot - mondta végül.

Jobbik: túl nagy az ára

A Jobbik szerint, az Európai Bizottság szerdán bejelentett javaslata az uniós kohéziós támogatások részleges felfüggesztésének feloldására nem meglepő, de Magyarország sajnos túl nagy árat fizet érte - reagált szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán.

Mint mondta, a döntés egyáltalán nem meglepő, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány mindent megcsinált, amit az Európai Bizottság elvárt, és hatalmas méretű megszorítások bevezetéséről döntött. Közölte, 2012-ben 150 milliárd, 2013-ban pedig 450-500 milliárd forintos megszorítást jelentenek a kormány által "szerkezeti átalakításnak" nevezett intézkedések.

Hozzátette: a megszorítások lényegében már a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások mihamarabbi megkezdését is szolgálják, amely azonban a Jobbik szerint zsákutca, és ehelyett az államadósság újratárgyalását és részleges elengedését kellene szorgalmaznia a kormánynak.

Az ellenzéki párt üdvözli a kohéziós támogatások felfüggesztésének eltörlését, de a források a legcélszerűbb felhasználás helyett feltehetően a "Fidesz-közeli oligarchákat hizlalják majd" - tette hozzá Balczó Zoltán.

A Jobbik alelnöke hangsúlyozta: a kormány ott követte el a legnagyobb hibát az elmúlt időszakban, amikor az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyonból 1400 milliárd forintot "öntött egy lyukas vödörbe" az adósságszolgálatra, miközben becslések szerint 900 milliárdból felvételi árfolyamon forintosítani lehetett volna a magyar devizahitel-állományt, és még mindig maradt volna 500 milliárd forint a hazai kis- és középvállalkozások támogatására. A Jobbik szerint ezzel a két lépéssel be lehetett volna indítani a gazdasági növekedést, és akkor most nem lenne szükség megszorításokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 8. 08:44
×
×
×
×