INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Brüsszel nem lát többé okot a pénzek zárolására

Infostart / InfoRádió
A kohéziós alapok egy részének felfüggesztéséről szóló tanácsi döntés visszavonását javasolja szerdán az Európai Bizottság - értesült megbízható forrásokból a BruxInfo. A deficiteljárás megszüntetését ugyanakkor egyelőre várhatóan nem kezdeményezi Brüsszel.

Magyarország számára pozitív döntés meghozatalára készül az Európai Bizottság, amikor a portál értesülése szerint azt javasolja majd a pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy legközelebbi, június 22-i ülésén oldja fel a kohéziós alapokból Budapest számára elérhető források (pénzügyi kötelezettségvállalások) zárolásáról márciusban hozott döntést.

Ha a pénzügyminiszterek is helybenhagyják a biztosi testület javaslatát, akkor egy külön döntéssel felszabadíthatják a 2013-tól esedékes kötelezettségvállalásokból zárolt mintegy fél milliárd eurónyi összeget, ami tehát semmiképpen nem veszne el.

A pozitív döntés már május 11-e óta "a levegőben lógott", amikor a Bizottság közzétette tavaszi gazdasági előrejelzéseit, mind 2012-ben, mind pedig 2013-ban GDP-arányosan 3 százalékos szint alá becsülve a magyar államháztartás hiányát. Brüsszel az anyagban idén 2,5 százalékra, 2013-ban pedig 2,9 százalékra tippelte a deficitet.

Orbán Viktor a múlt heti informális EU-csúcsot követően azonban már azt mondta, hogy az időközben megejtett konzultációk eredményeképpen a Bizottság, jövőre már 2,7 százalékra becsüli a hiányt, ami ugyan még mindig nem egyezne a konvergencia-programban jelzett 2,2 százalékos magyar hiánycéllal, de biztonságosan a 3 százalékos referenciaérték alatt mozog.

A biztosi testület ugyanakkor a kedvező folyamatok elismerése ellenére sem készül még szerdán arra, hogy a 2004 júliusa folyó deficiteljárás beszüntetését javasolja a Tanácsnak. Ehelyett azzal a formulával él majd, hogy "a jelenlegi szakaszban nem tart szükségesnek további lépéseket a túlzott mértékű hiány miatt indult eljárásban". Ezzel gyakorlatilag nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy legközelebb, vélhetően hat hónap múlva hozza meg a "felmentő ítéletet", amennyiben a mostani pozitív folyamatok tartósnak bizonyulnak. Brüsszel ezzel együtt szerdán valószínűleg kimondja majd, hogy a magyar hatóságok "hathatós intézkedéseket hoztak a túlzott mértékű hiány csökkentésére".

A címlapról ajánljuk