INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Meddig tart a forint gyengesége?

Infostart / InfoRádió
A következő hetekben sem lehet számítani a forintárfolyam erősödésére - mondta el a Portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila szerint ennek oka, a kedvezőtlen nemzetközi környezet, illetve az, hogy az IMF-tárgyalások megkezdésére több hetet kell még várni.

Görögország bizonytalan sorsa és a vártnál gyengébb európai, kínai valamint amerikai makrogazdasági adatok - az InfoRádiónak nyilatkozó elemző szerint ezek a forint gyengülésének legfontosabb mozgatórugói.

Weinhardt Attila úgy véli, a kedvezőtlen nemzetközi konjunkturális helyzet és az euró jövőjével kapcsolatos bizonytalanság az, amely az utóbbi hetekben jelentősen rontotta a nemzetközi befektetői hangulatot, és amint azt már megszokhattuk, ez a forint gyengülésében csapódott le.

A következő hetek sem hoznak majd javulást, ráadásul a hivatalos hiteltárgyalások az IMF-fel és az EU-val csak hetek múlva kezdődhetnek el, a védőháló hiányát addig is a forint tartósan megszenvedi - emelte ki a Portfolio.hu elemzője.

Megnyugvást csak az hozhatna, ha az európai döntéshozók vagy az európai jegybankok olyan lépést tesznek, amelyek hangulatjavulást váltanak ki.

Weinhardt Attila fokozott kilengésre számít a forint árfolyamában a következő hetekben, és lát esélyt arra, hogy a magyar fizetőeszköz eléri a 324-es történelmi mélypontot az euróval szemben. Hozzátette: a kormánynak és a jegybanknak is vannak eszközeik arra, hogy ezt a spirálszerű forintgyengülést fékezze, tompítsa, esetleg megfordítsa.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk