eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megkötötte az első adásvételi szerződéseket az Eszközkezelő

Megkötötte az első adásvételi és bérleti szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. A folyamatban lévő ügyeknél a hitelező felfüggeszti a végrehajtási eljárást, így az érintetteket nem éri hátrány - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A bankok április 15-ig határozták meg a második negyedévben kényszerértékesítésre szánt ingatlanok körét. A NET tájékoztatása szerint a felajánlások a közeljövőben érkeznek be a hitelező pénzintézetektől.

Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5,1-7,8 millió forint között szóródik, ennek megfelelően a kifizetendő vételár 2,5-3,9 millió forint közé esik - közölte az eszközkezelő. Az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban helyezkednek el, budapesti ingatlant a hitelezők eddig nem ajánlottak fel. A két-, vagy többgyermekes ingatlantulajdonosok mindegyike megfelelt a törvényben foglalt szociális feltételeknek.

A közlemény kitér arra: a kormány és a bankszövetség megállapodása szerint az eszközkezelő az idén 8 ezer ingatlan átvételére készül. Ennek végrehajtásához szükséges az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás, ami a jelenleginél szélesebb kör számára tenné elérhetővé a programot. A NET szerint a felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő, az Országgyűlés döntését követően pedig még inkább emelkedhet.

A most hatályos törvény szerint az az ingatlan kerülhet be a programba, amelyet a hitelező pénzintézet kényszerértékesítésre jelölt, ez a feltétel megszűnne. Változás várható a szociális rászorultsági feltételekben is.

A közlemény szerint az eszközkezelő eddig csaknem 30 pénzügyi intézménnyel kötött keretmegállapodást. A törvénymódosítással változni fog az eljárásrend, ezért a közreműködő pénzügyi intézményekkel új keretszerződéseket kötnek majd.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kedden közzétett statisztikáiból kiderül: a pénzintézetek a második negyedévben 3.185 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 2011. október 1-je óta pedig összesen 8.067-et.

A PSZÁF honlapján ismertetett adatok szerint a második negyedévben 107.302 jelzáloggal terhelt lakóingatlan esetében állt fenn több mint 90 napos fizetési késedelem. Ezekből a 3 százalékos kvóta alapján 3.792-t kényszerértékesíthettek volna, de csak a kvóta 84 százalékát használták ki a bankok, így 3.185 lakóingatlan jut erre a sorsra.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×