INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

OTP: 12,8 milliárd forint adózott nyereség az első negyedévben

InfoRádió / MTI
Az OTP bankcsoport az idén az első negyedévben 12,8 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az előző negyedév 25,8 milliárd forintos veszteségével; az idei első negyedévi adózott profit az egy évvel korábbitól 66 százalékkal marad el - tette közzé a bank a kedden publikált időközi vezetőségi beszámolójában.

A negyedéves adózott eredmény jobb lett az OTP által összeállított - 11 milliárd forintos - elemzői várakozásnál.

A csoport korrigált adózott eredménye 43,8 milliárd forintot ért el, ami egy százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál és 45 százalékkal haladja meg az előző negyedévit. A korrekciós tételek a végtörlesztés és a bankadó hatása, azzal a különbséggel a korábbiakhoz képest, hogy a teljes 2012-es bankadót a tárgyidőszakban számolta el a bank. Az első negyedév 31 milliárdos korrekciójából a végtörlesztés erre az időszakra elszámolt vesztesége 1,8 milliárd forint volt - annak teljes összege 33,4 milliárd forintot tett ki.

Az adózás előtti negyedéves profit (51,2 milliárd) viszont azonos az egy évvel korábbival és 2 százalékkal több az előző negyedévinél.

A csoport nyereségében tovább nőtt a leánybankok szerepe - az első negyedévben a korrigált eredményből 42 százalék, 18,5 milliárd forint származott külföldről, szemben az előző negyedév 11,2 milliárd forintjával. A jelentés kiemeli az orosz és a bolgár bank eredményjavulását, de jól teljesített a horvát, a montenegrói és szlovák leánybank is.

Csoportszinten az árfolyamszűrt hitelállomány éves szinten 2, negyedéves szinten egy százalékkal mérséklődött, míg a betétállomány alig változott. Magyarországon a hitelportfolió éves szinten 9 százalékkal, a negyedévben 3 százalékkal esett vissza. Az első negyedévben a jelzáloghitelek állománya 5 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalati hiteleké egy, az önkormányzatoké 5 százalékkal esett vissza. Emelkedett viszont a mikro- és kisvállalkozásoké és a fogyasztási hiteleké - 3, illetve 1 százalékkal.

A beszámoló szerint a problémás hitelképződés terén az első negyedévben bekövetkezett gyorsulás alapján a menedzsment növekvő kockázatot lát az éves kockázati költségek várt csökkenésével kapcsolatban. A korábbi csökkenő trendet követően az első negyedévben a 90 napos késedelmes hitelek aránya 16,6-ról 17,4 százalékra emelkedett egy negyedév alatt.

A csoport konszolidált IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója 0,1 százalékponttal, 17,2 százalékra mérséklődött, miközben az elsődleges tőkemutató (Tier1 ráta) 0,4 százalékponttal 13,7 százalékra nőtt.

A címlapról ajánljuk