INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Biztosítási adó - csak a befolyt díj után?

Infostart / InfoRádió
Csak a befolyt biztosítási díjra kellene kivetni a biztosítási adót, mivel a vagyonjellegű biztosításoknál az ügyfél bármikor elállhat a szerződéstől - mondta piaci információkra hivatkozva a Napi Gazdaság főmunkatársa. Nagy László Nándor hozzátette: így valóban forgalmi adó lenne, az Unió más országaiban is így működik.

Komoly aggályok fogalmazódtak meg a biztosítókban az egységes biztosítási adó koncepciójával kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság. Mint ismert, a Széll Kálmán-terv 2.0 a biztosítókra a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) után járó 30 százalékos baleseti adó mellett a casco biztosításokra 15, a vagyon-, utas- és baleset-biztosításokra pedig 10 százalékos adót vetne ki.

Amíg azonban a kgfb-t minden autósnak be kell fizetnie -, hiszen anélkül nem üzemeltethetné a járművét -, a többi biztosítástól bármikor el lehet állni úgy, hogy az ügyfél nem fizeti be a díjat - azt a díjat, amibe a biztosító már belekalkulálta az adót. Így a biztosítótársaságok nem lehetnek biztosak abban, hogy a díj befolyik hozzájuk - magyarázta az InfoRádiónak Nagy László Nándor, a Napi Gazdaság főmunkatársa.

Hozzátette: Európa több országában is a befolyt összeg után fizetik a társaságok az adót. Ahol vannak nem életbiztosítási szerződésekre adóterhek, azok áfához hasonló adóteherként működnek, vagyis hozzáadódnak a díjhoz, így azt a befolyt díj után fizetik a társaságok.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk