eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Döntött a Richter az osztalékról

A Richter Gedeon Nyrt. részvényesei 660 forint osztalékot kapnak az idén - erről döntött a gyógyszergyár csütörtöki éves rendes közgyűlése.

Az osztalék kifizetése június 18-án kezdődik.

A társaság a 2011. évi, magyar számviteli szabályok szerinti 79,14 milliárd forint adózott eredményéből 12,21 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között, 66,93 milliárd forint pedig az eredménytartalékba kerül.

Az egy részvényre eső osztalék kevesebb a tavalyinál, 2011-ben 860 forintot fizetett a Richter.

A nemzetközi számviteli standardok szerinti konszolidált éves beszámolót 688,3 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 49,55 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá a közgyűlés.

A Richter 2011-ben konszolidáltan 307,9 milliárd forint árbevételt ért el, ami 12 százalékkal magasabb az előző évinél. Euróban számolva a forgalom először lépte az egymilliárdot, 1,1 milliárd eurót tett ki.

Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója az éves beszámolót ismertetve kiemelte a Richter orosz piacon elért kiváló teljesítményét, valamint az Európai Unióban a nőgyógyászati termékforgalom és a termékportfólió bővítését. Az európai piacon elért sikereket úgy értékelte, hogy a Richter regionális multinacionális cégből elindult az európai multinacionális cég irányába.

A magyarországi piacról szólva elmondta, hogy a jogszabályi környezet továbbra is nehéz helyzetet teremtett a gyógyszergyártők számára. A hazai gyártók részesedése tovább szűkült, értékben a teljes gyógyszerpiaci forgalom 22 százalékát adták. A dobozszámot tekintve ugyanakkor közel 40 százalék a részesedésük, mivel a hazai gyártású termékek lényegesen alacsonyabb árfekvésűek - fejtette ki.

Hozzátette, hogy a kormány által tavaly a gyógyszertámogatásra költött 383,5 milliárd forintnak megközelítőleg kétharmadát a kiemelt támogatású, nagy értékű import szerek kapták, míg a jórészt hazai gyártású generikus készítményekre a támogatás egyharmada jutott csak. Reményét fejezte ki, hogy ez az arány a jövőben változhat.

Bár a gyógyszergyártókat sújtó költségvetési befizetések lényeges mértékben megemelkedtek tavaly, Bogsch Erik pozitívumnak nevezte, hogy ezek a befizetések a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások meghatározott százalékának erejéig visszaigényelhetők.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×