INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Fellegi: A hitelkeret a tárgyalásokon dől el

Infostart / InfoRádió
Fellegi Tamás közlése szerint az IMF/EU-hitelkeret nagysága a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásokon dől majd el.

Jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, a kormány arra törekedett, hogy az IMF/EU-val gazdasági, gazdaságpolitikai kérdésekről induljanak majd a tárgyalások - mondta a tárca nélküli miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kijelentette: a tárgyalások időtartamát most még nem lehet meghatározni, a hitelkeret nagyságáról is a tárgyalóasztalnál kell dönteni.

Bonyolult és időigényes tárgyalásokat kellett bonyolítani politikai és szakértői szinten - emelte ki. A tárgyalási folyamat is más sebességebe kapcsolt.

Azt is elárulta, hogy múlt héten személyes megbeszélést folytatott Olli Rehn pénzügyi biztossal. Emellett a kötelezettségszegési eljárások során mutatott szívós munka is új alapot teremtett a tárgyalások előkészítésében.

"Főtárgyalóként decemberi kinevezésem óta arra törekedtem, hogy a tárgyalások minél előbb elkezdődhessenek. A sikeresen lezárult tárgyalásokat követően, minden fél számára elfogadható, ésszerű kompromisszumon alapuló megegyezés született" - vélekedett Fellegi Tamás.

"Az előzetes egyeztetési folyamat során a vitás kérdéseknél mindig elkövettünk azért, hogy a vitás kérdéseket nemzeti érdekeink mentén rendezzünk, a megállapodás Magyarország érdekeit szolgálta és összhangban van a kormány politikájával" - hangsúlyozta.

A jegybankelnök fizetése elvi kérdés

A jegybankelnök fizetését illetően a kormány egyértelművé tette, hogy az a közszférára vonatkozó bérrendezés része, és nem egyedi döntés volt - mondta Fellegi Tamás, hozzátéve: "ez elvi kérdés, ha kell készek vagyunk bíróság előtt is megvédeni ezt a pozíciót".

Hasonlóan nyilatkozott a jegybankelnök esküjéről is, amelyet szintén elvi kérdésnek nevezett

A harmadik alelnök és a monetáris tanács bővítését illetően közölte: a kormány továbbra is fenntartja ezt a szándékát, ám a lépést a jelenlegi jegybanki vezetés mandátumának lejártáig elhalasztja.

Az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet

Az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet az IMF/EU egyeztetésen, de a kormány elvi pozíciót foglal el ebben a kérdésben, és nem áll szándékában az arányos egykulcsos adórendszeren változtatni - mondta Fellegi Tamás.

Megerősítette, hogy a magyar kormány egy elővigyázatossági hitelről kíván tárgyalni a nemzetközi szervezetekkel, ami védőhálót jelent az ország számára.

Kapcsolódó hang

Windisch Judit összefoglalója
 


A címlapról ajánljuk