eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

KSH: a kiskereskedelmi forgalom meghaladta az ezer milliárd forintot

A januári kismértékű (0,6 százalékos) növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

A KSH szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma idén 1,4 százalékkal nagyobb, mint a múlt év első két hónapjában.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban az egy évvel korábbihoz, valamint 0,5 százalékkal az előző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi forgalom csökkenése összhangban van a csökkenő reálbérekkel, illetve az év elején jelentősen visszaeső fogyasztói bizalommal.

Az év hátralevő részében sem várható jelentős változást, átlagosan 1 százalék körüli visszaesésre számít a Takarékbank.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×