INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

KSH: a kiskereskedelmi forgalom meghaladta az ezer milliárd forintot

InfoRádió / MTI
A januári kismértékű (0,6 százalékos) növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

A KSH szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma idén 1,4 százalékkal nagyobb, mint a múlt év első két hónapjában.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban az egy évvel korábbihoz, valamint 0,5 százalékkal az előző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi forgalom csökkenése összhangban van a csökkenő reálbérekkel, illetve az év elején jelentősen visszaeső fogyasztói bizalommal.

Az év hátralevő részében sem várható jelentős változást, átlagosan 1 százalék körüli visszaesésre számít a Takarékbank.

A címlapról ajánljuk