eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk

"A válságadók más formában kerülnek vissza a rendszerbe"

Jövőre egy tized százalékos pénzügyi tranzakciós adó, az idei év közepétől pedig mobiladó kivetését tervezi a kormány a Brüsszelnek elküldött dokumentum szerint. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője szerint kedvező, hogy a kormány törekszik a szigorú deficitlefaragó pálya tartásához, ugyanakkor az kedvezőtlen, hogy bár kivezeti a három válságadót, de ezek más formában visszakerülnek a rendszerbe.

Az eddigi költségvetési helyzethez képest az idei évben 155 milliárdos, 2013-ra pedig 400 milliárdos pótlólagos egyenlegjavulást ígér a kormány, és ez az összeg pontosan megegyezik azzal, amit az Európai Bizottság elvár Magyarországtól, vagyis a kormány hozza a kötelező minimumot - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramról.

Weinhardt Attila hozzátette: már nem körvonalazódnak olyan lépések, amelyek a makrogazdasági pályát érdemben befolyásolják a mostaniakon túl.

Fontos fejlemény, hogy a konvergenciaprogram szembenéz a magyar gazdaság gyenge növekedési kilátásaival, de ezek a költségvetési lépésekből is következnek - vélekedett. Az elemző szerint pozitívnak értékelhető, hogy a tárca GDP-növekedési előrejelzése nagyjából összhangban van az elemzői konszenzussal.

Weinhardt Attila kiemelte: az kedvező, hogy a kormány törekszik a költségvetési egyensúly-és a szigorú deficitlefaragó pálya tartásához, ugyanakkor az kedvezőtlen, hogy bár kivezeti a három válságadót, de ezek más formában visszakerülnek a rendszerbe. Ez aláássa a befektetői bizalmat, így nem látható a szükséges gazdaságpolitikai fordulat.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×