INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"A válságadók más formában kerülnek vissza a rendszerbe"

Infostart / InfoRádió
Jövőre egy tized százalékos pénzügyi tranzakciós adó, az idei év közepétől pedig mobiladó kivetését tervezi a kormány a Brüsszelnek elküldött dokumentum szerint. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője szerint kedvező, hogy a kormány törekszik a szigorú deficitlefaragó pálya tartásához, ugyanakkor az kedvezőtlen, hogy bár kivezeti a három válságadót, de ezek más formában visszakerülnek a rendszerbe.

Az eddigi költségvetési helyzethez képest az idei évben 155 milliárdos, 2013-ra pedig 400 milliárdos pótlólagos egyenlegjavulást ígér a kormány, és ez az összeg pontosan megegyezik azzal, amit az Európai Bizottság elvár Magyarországtól, vagyis a kormány hozza a kötelező minimumot - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramról.

Weinhardt Attila hozzátette: már nem körvonalazódnak olyan lépések, amelyek a makrogazdasági pályát érdemben befolyásolják a mostaniakon túl.

Fontos fejlemény, hogy a konvergenciaprogram szembenéz a magyar gazdaság gyenge növekedési kilátásaival, de ezek a költségvetési lépésekből is következnek - vélekedett. Az elemző szerint pozitívnak értékelhető, hogy a tárca GDP-növekedési előrejelzése nagyjából összhangban van az elemzői konszenzussal.

Weinhardt Attila kiemelte: az kedvező, hogy a kormány törekszik a költségvetési egyensúly-és a szigorú deficitlefaragó pálya tartásához, ugyanakkor az kedvezőtlen, hogy bár kivezeti a három válságadót, de ezek más formában visszakerülnek a rendszerbe. Ez aláássa a befektetői bizalmat, így nem látható a szükséges gazdaságpolitikai fordulat.

Hanganyag: Ignáth Márk

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk