INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A vártnál jóval több pénz folyhat be a katasztrófavédelmi adóból

Infostart / InfoRádió
Ez év január elsejétől új adót, katasztrófavédelmi hozzájárulást kell fizetnie minden veszélyes anyagot előállító vagy tároló vállalkozásnak. A PwC Magyarország igazgatója, Deák László elmondta: több milliárd forint bevételre számíthat a költségvetés ebből az adóból, aminek a mértéke a cégek előző évi nettó árbevételének 0,1 százaléka.

Januártól fizetendő a katasztrófavédelmi hozzájárulás. Ez minden olyan gazdálkodó számára fizetési kötelezettséget ír elő, amely veszélyes anyagokkal dolgozik vagy azokat tárol, tehát a forgalmazóknak is - mondta az InfoRádiónak a PwC Magyarország igazgatója. Deák László kiemelte: az autóiparban és a gyógyszergyártásban érdekelt vállalkozásokat is érinti az adó.

Az 50 millió forint alatti árbevétellel rendelkező cégek mentesülnek a kötelezettség alól, a többi társaságnak az éves árbevétele 0,1 százalékát kell befizetnie. A pénz a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi feladatainak ellátására szolgál - fejtette ki.

A költségvetési törvény indoklásában egymilliárd forintos tervezett bevétel szerepel a katasztrófavédelmi hozzájárulásnál, de ezt messze meghaladhatja a ténylegesen befolyó összeg, mivel van olyan cég, amely egyedül ennyi adót fizethet be árbevétele alapján - vélekedett Deák László.

Az igazgató szerint a katasztrófavédelmi hatóság mindent elkövet, hogy tájékoztassa a cégeket, és egyre szélesebb körben ismert a fizetési kötelezettség, bár az új adó érzékenyen érinti a vállalatokat.

Egy törvénymódosítás után a hűtőházak által használt veszélyes anyagok esetében már nem kell a hozzájárulást fizetni. Ez az élelmiszeriparban is jelentős kiadást jelentett volna - emelte ki Deák László.

Változtak a katasztrófavédelemről szóló törvény rendelkezései, az április 15-től hatályban lévő új szabályozás közül kettő közvetlenül a katasztrófavédelmi hozzájárulást érinti - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Bekerült a szabályozásba, hogy amennyiben az üzemeltető termék előállításával foglalkozik, és a veszélyes anyag a termékkel annak előállítása és tárolása során közvetlenül nem érintkezik, vagy a veszélyes anyag felhasználása nem közvetlenül a termék előállításához szükséges, nem keletkezik hozzájárulás-fizetési kötelezettség - ismerteti az adótanácsadó cég hírlevelében Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.
Az új szabályozás másrészt explicit módon rendelkezik arról, hogy a katasztrófavédelmi hozzájárulás összegét a tárgyévet megelőző év nettó árbevétele alapulvételével kell meghatározni.

Április 15-től a katasztrófavédelmi hozzájárulás részletszabályait tartalmazó kormányrendeleteknek a hozzájárulás teljesítését rendező eljárási szabályaiban is történt változás, például az adókötelezettség ellenőrzésével kapcsolatos kétfokú eljárás bevezetésével - ismerteti a hírlevél.

A katasztrófavédelmi hozzájárulást január 1-jétől új adónemként vezették be. A törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetői, valamint veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek az éves tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó és a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek ezen a jogcímen befizetni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk