INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Varga: Várakozó állásponton vagyunk

InfoRádió / MTI
Várakozó állásponton vagyunk, most már elég régóta - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az IMF-tárgylások megkezdéséről a köztelevízió Ma reggel című műsorában.

Kifejtette: Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter januári tárgyalásai óta már eltelt néhány hónap, s Magyarország még nem jutott közelebb ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődjenek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) félszemmel az uniót nézi, hogy milyen igényei vannak Magyarországgal szemben, az unió pedig az Európai Központi Bankot (EKB) figyeli ugyanilyen szempontból - mondta.

A frankfurti ötszereplős megbeszélésről közölte, az EKB, a Magyar Nemzeti Bank, a magyar kormány, az IMF és az Európai Bizottság azt nézi meg, van-e olyan akadály, ami miatt a tárgyalások nem kezdhetők el.

Varga Mihály szerint nincs ilyen, hiszen a kormány szuverén módon olyan kezdeményezéseket tehet, amelyek nem ütköznek az unó alapértékeibe. Ha pedig erről vita van, akkor annak a végén Magyarország nyilván bírósághoz fog fordulni.

Az államtitkár szerint az IMF-tárgyalások gátja, hogy keverednek különböző kérdések. Így az országgal szemben indított túlzott deficit eljárás, a kötelezettség szegési eljárás, illetve az IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek kérdésköre.

Ezzel szemben Magyarország azt szeretné, ha ez a három szál nem keveredne össze, hiszen mondjuk egy pénzügyi megállapodás előfeltételeként arról beszélni, hogy mennyi lehet a bírák nyugdíjkorhatára, nem méltányos - fejtette ki Varga Mihály.

Hozzátette, úgy tűnik, Magyarország szempontjából nehezítő körülmény, hogy uniós tag, hiszen Egyiptom ugyanakkor fordult az IMF-hez, mint Magyarország, s már megkötötte megállapodást.

A kormányátalakításról elmondta, a miniszterelnök valóban nyilatkozott arról egy megyei napilapnak, hogy frissítésre készül, de arról, hogy ennek milyen személyi következményei lesznek, nem mondott semmit. Ez Orbán Viktor kompetenciája, ezért az államtitkár szerint őt kell megkérdezni róla. Varga Mihály hozzátette, az elmúlt másfél-két évben nagyon sok személyi kombináció volt, de szerinte ezzel nem kell foglalkozni, a munkát kell végezni.

A címlapról ajánljuk