INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A többség nem takarékoskodik nyugdíjas korára

InfoRádió / MTI
Bár fontosnak ítélik a nyugdíjas időkre történő megtakarításokat az emberek, mégsem tettek konkrét lépéseket ennek érdekében - áll a Raiffeisen Bank megbízásából készült felmérésben Az elemzés kimutatta: a magyarok 58 százaléka semmilyen nyugdíj előtakarékossági megoldással nem rendelkezik.

A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.

Bacher János, a GfK Hungária ügyfélszolgálati részlegének vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a magyarok csupán 22 százaléka tartja rendkívül fontosnak és 34 százaléka fontosnak, hogy maga is gondoskodjon nyugdíjáról. A magasabb képzettség és magasabb jövedelem nagyobb öngondoskodási hajlandósággal párosul, s az utóbbi az életkor előrehaladtával erősödik.

Az egyéni nyugdíj-előtakarékosság kérdését fontosnak tartó válaszadók 40 százalékát az motiválja, hogy nyugdíjas korukban se kelljen szűkölködniük, egy másik nagyobb csoport (19 százalék) az állami nyugdíjrendszer bizonytalanságaitól fél, a harmadik (16 százalék) pedig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéséhez.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk