INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

EU-szóvivő: Bizalomra van szükség a pénzügyi tárgyalásokhoz

InfoRádió / MTI
Ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, az ország iránti befektetői bizalomra van szükség - hangsúlyozta az Európai Bizottság szóvivője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

"Egyelőre ez a bizalom megítélésünk szerint nincs meg" - mondta Olivier Bailly. Hozzátette: azt várják Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosítása érdekében, "tegye lehetővé a befektetők visszatérését" és a magyar gazdaságra nehezedő nyomás csökkentését.

A szóvivő szerint nem lehet egyértelműen pontokba szedni azokat az elemeket, amelyek a befektetői bizalom visszaszerzéséhez szükségesek. Megjegyezte azonban: a Magyarország ellen az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által indított kötelezettségszegési eljárások, valamint azok a kérdések, amelyeket két külön levélben tett fel Brüsszel a magyar hatóságoknak, "részét képezik az asztalon levő kérdéseknek" a befektetői bizalomhoz szükséges jogi környezettel kapcsolatban.

"Attól tartok, nem tudom felsorolni mind a húsz vagy harminc pontot, hogy mit kell megtenni" - fogalmazott a bizottsági szóvivő, akinek a szavai szerint "általános értelemben" kell megfelelő környezetet biztosítania Magyarországnak.

Olivier Bailly elmondta, hogy Magyarországtól a határidő letelte előtt részletes válaszokat kaptak a felvetett kérdésekre. Ezeket most jogi szempontból elemzik, és egyelőre nem tűzték ki, hogy mikor hozzon döntést a biztosok testülete. Ezen a héten nem tartanak ülést a biztosok, jövő szerdán Strasbourgban lesz a következő tanácskozásuk.

A szóvivő nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy az Európai Bizottság Magyarországnak megfogalmazandó válaszában lesz-e jelzés a pénzügyi tárgyalások megkezdésének lehetőségére, annak elképzelhető időpontjára.


A címlapról ajánljuk