INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kinek jelent megoldást az árfolyamgát?

InfoRádió / MTI
A nemzetgazdasági tárca szerint az árfolyamgát azoknak jelent megoldást, akik olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy a közeljövőben nem tudják törleszteni adósságukat. A minisztérium ezért azt javasolja, hogy azok, akik képesek a törlesztésre a megemelkedett árfolyamon is, ne lépjenek be az árfolyamgát rendszerébe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményében emlékeztet rá, hogy a devizaadósok hétfőtől élhetnek az új feltételű árfolyamrögzítéssel.

Az árfolyamgát célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye - fogalmaznak.

Az új árfolyamgát feltételei szerint a rögzített árfolyamon fizetett törlesztés és az aktuális árfolyamon fizetendő törlesztés különbözetét két külön számlán könyvelik. Az egyiken a fix árfolyam feletti tőketörlesztés, a másikon a fix árfolyam feletti kamat gyűlik, utóbbi megfizetése alól a hiteladósok mentesülnek.

(A svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton, a japán jent 2,5 forinton rögzítik.)

Az ügyfél terhét jelentő tőkegyűjtőszámla a bankközi kamat szerint, tehát kedvezményesen kamatozik.

Az az adós, aki ha nehezebben is, de képes fizetni a megnövekedett svájci frank árfolyam ellenére a törlesztő részletet, annak mindenképpen jobb, ha az eredeti szerződési feltételek változatlansága mellett továbbra is törleszti - hangsúlyozzák.

A címlapról ajánljuk