eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ma avatják a kecskeméti Mercedes-gyárat

Ma avatják a kecskeméti Mercedes-gyárat, amely Magyarország történetének egyik legnagyobb, 800 millió eurós, azaz 230 milliárd forintos, zöldmezős beruházása. Az eseményen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Majdnem négy évvel azután, hogy a Daimler-Benz konszern bejelentette: Kecskeméten építi fel új Mercedes-gyárát, átadják az új üzemet. A kecskeméti telep a Daimler-Benz első kelet-európai gyártelepe.

A vállalat azért ezt a helyszínt választotta, mert a főváros 100 kilométeres körzetén belül van, ezért esett ki a másik két pályázó, Miskolc és Zalaegerszeg. Az országot egyébként kedvező logisztikai és infrastrukturális adottságai miatt választotta a Daimler, és vonzó volt a korábbi hasonló járműipari beruházások eredményessége is.

A cég a dolgozók felvételét már 2009-ben megkezdte, tavalyi adatok szerint mintegy ezren dolgoztak ott, a teljes létszám várhatóan 2500 lesz. A gyár ezenkívül a beszállítói körben további mintegy 10 ezer munkahelyet is teremt.

A beruházás mai árfolyamon mintegy 230 milliárd forint volt. A magyar állam - a szerződés 2008 őszi aláírásával - adókedvezményekkel, képzési támogatással és készpénzzel támogatta a gyár létrehozását, összesen mintegy 30 milliárd forinttal, amely akkori kalkulációk szerint négy év alatt megtérül az országnak.

Az első magyar Mercedesek tavaly október végén készültek el a próbagyártás során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×