eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Búcsút inthetünk a húszforintos tojásnak

Hetek óta drága a tojás, és a Baromfi Terméktanács elnöke szerint húsvétig még pár forinttal tovább is drágulhat. Csak nyáron várható az ár mérséklődése.

Ötven forint körül van a tojás ára jelenleg, de szakértők szerint még nincs vége a drágulásnak. A Baromfi Terméktanács elnöke azt mondta: húsvétig még emelkedhet a tojás ára pár forinttal, mások azt mondják akár 60 forintba is kerülhet darabja az ünnep környékén.

A terméktanács elnöke szerint az étkezési tojás drágulása elsősorban az uniós állatjóléti intézkedéseknek köszönhető. Január elsejétől ugyanis betiltották a hagyományos tojótyúkketreceket, az irányelv szerint a tyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben, vagy pedig alternatív rendszerekben tarthatók. Ez tyúkonként ötezer forintos beruházást jelentett az állattartóknak.

Bárány László szerint többek között a kötelező ketreccserék miatt kevesebb és drágább a tojás.

Az erőltetett ketreccserék következményeit nyögi Európa, ki kellett dobni a régi típusú ketreceket, tojáshiány van, ez az ármozdulás oka - magyarázta.

A drágulás oka még - és nemcsak a tojásnál, hanem a baromfihús termékeknél is - általában a megemelkedett munkabér, az üzemanyagárak és a takarmányárak. Bárány László szerint a viszonylag magas tojásár a nyári hónapokig kitarthat. A terméktanács elnöke azt mondta: ha csökken is a tojás ára, a nyári hónapokban a 20 forint körüli ár nem jön vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×