eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az OTP 2013-ra vár fellendülést a lakáshitelezésben

Kis mértékben bővülő lakáshitelezésre számít idén az OTP Bank. A pénzintézet vezérigazgató-helyettese azt mondta: az elmúlt hónapok felmérései szerint egyelőre még háttérbe szorul a lakáscélú megtakarítás, de a kamattámogatás és a szocpol lendíthet ezen a piacon.

2011 a devizaadósok megsegítéséről szólt, ami komoly teher alá helyezte a bankokat - mondta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Kovács Antal hozzátette: ennek ellenére a pénzintézet a 2011 első kilenc havi összes lakáshitel-kihelyezés közel 30 százalékát folyósította. Kovács Antal bízik abban, hogy 2012-ben beindulhat a hitelezés, de az igazi meglódulást 2013-ra várják.

"A kamattámogatott hitelek, a szocpol, a lakásépítési támogatás valamelyest élénkítheti a piacot, de az igazi fellendülést 2013-ra tenném" - emelte ki.

Ugyanakkor a vezérigazgató-helyettes szerint a lakáscélú megtakarítások a válság kitörése óta nem élveznek előnyt az egyéb öngondoskodási formákkal szemben, például egy felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 12 százaléka rendelkezik lakáselőtakarékkal, ami tekintve, hogy állami támogatás is jár hozzá, viszonylag alacsonynak mondható.

Kovács Antal elmondta: adataik szerint az 1-2 éven belüli lakásvásárlásban gondolkozók 75 százaléka hitelből, illetve annak segítségével vásárolna majd. Az átlagos hitelösszeg jelenleg 5 millió forint körül van, az átlagos lakásár pedig 8-9 millió forint.

A vezérigazgató-helyettes beszélt még a március elsejével lejárt kilakoltatási moratóriumról, azt mondta: a bank kész egyeztetni, és megoldást keresni minden esetben, csak ott kell jogi útra terelni az ügyet, ahol az ügyfél elzárkózik az együttműködéstől, de ez és az ezzel járó kilakoltatás csak nagyon keveseket érint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×