eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Trafiktörvény: több ezer munkahely kerülhet veszélybe

A trafiktörvény jelenlegi formájában akár 15 ezer munkahely megszűnéséhez is vezethet a kiskereskedelemben - áll a GfK Hungária tanulmányában. A piackutató azzal támasztja alá ezen állítását, hogy az eddigi 42 ezerrel szemben az új jogszabály alig több mint 6 ezer értékesítési pontot engedélyezne. Az InfoRádió megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: hatástanulmányt nem végeztek, mert a jogszabály még változhat.

Nemcsak 15 ezer munkahely megszűnését jelentheti a dohányértékesítés átalakítása, hanem a fekete kereskedelem bővülését is - állítja tanulmányában a GfK Hungária. A piackutató szerint mindez a költségvetés bevételeinek csökkenését is eredményezheti.

Az elemzésből kiderül: Magyarországon jelenleg mintegy 42 ezer értékesítési ponton lehet dohányterméket vásárolni. Közülük 19 ezer üzlet bonyolítja a teljes dohányforgalom 90 százalékát, ezen belül a teljes dohányforgalom fele pedig az úgynevezett kis boltokban zajlik.

A törvényjavaslat a jelenlegi 42 ezer értékesítési helyet 6240-re csökkentené. Emiatt több ezer üzlet zárhat be, hiszen például a vegyesboltokban a forgalom jó részét épp a cigaretta vásárlás adja, illetve generálja, de ez csak az egyik szelete az érintetteknek, ott vannak még az újságárusító üzletek, benzinkutak, vendéglátóhelyek.

A törvény benyújtói azzal indokolták javaslatuk, hogy a jogszabály nemcsak a fiatalokat védené meg a káros szenvedélytől, hanem egyúttal az egészségügyi költségeket is csökkentené.

Az Inforádió megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, készített-e hatástanulmányt. A tárca az írta: hatástanulmány egyelőre nincs, de feltételezik, hogy teremtődnek új munkahelyek. A hatástanulmány hiányát a tárca azzal indokolta, hogy a jogszabály még változhat. Egyelőre egyeztetések zajlanak az érintett tárcák között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×