eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Válasz Brüsszelnek: a kormány nem hajt végre kiigazítást a költségvetésen

A kormány gazdaságpolitikájának alapja a költségvetési egyensúly helyreállítása melletti szilárd elkötelezettség, melyet következetesen érvényesíteni kíván. A kormány célkitűzése, hogy az államháztartás hiánya tartósan a GDP három százaléka alatt maradjon, és évről-évre folyamatosan csökkenjen. Mindezt strukturális intézkedésekkel kívánja elérni - közölte a kohéziós alapok befagyasztásáról szóló brüsszeli döntés után a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Széll Kálmán-terv alapján készült konvergencia-program, valamint a 2011. december hónapban elfogadott 2012. évi költségvetési törvény az államháztartás uniós módszertan szerinti 2012. évi hiánycélját a GDP 2,5 százalékában határozta meg. Ezt a hiánycélt a kormány minden körülmények között biztosítani kívánja - olvasható a közleményben.

Tekintettel arra, hogy a nemzetközi pénzügyi válság korábban prognosztizált időszakának elhúzódására lehet számítani, a kormánynak minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a válság következményeit előrelátó módon kezelje és a kitűzött államháztartási hiányt ne lépje túl.

A kormány által elfogadott 1036/2012. (II. 21.) határozat, amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedéseket tartalmazza, hozzájárul ahhoz, hogy a kormány a nemzetközi válság közepette is - érdemi tartalékok megőrzése mellett - kivédje a költségvetési hiánycélt veszélyeztető külső kockázatokból eredő hatásokat.

A kormány ezen határozatával a 2012. évi költségvetés végrehajtását erősíti meg - vagyis nem kiigazítást hajt végre, annak elfogadott irányán nem változtat.

A határozatban szereplő, a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél elrendelt beszerzési tilalom és ennek feloldására vonatkozó engedélyezési eljárás nem új intézkedés, ezt a tavaly elfogadott 1316/2011 (IX. 19.) számú kormányhatározat mind tartalmát, mind eljárását tekintve azonos módon írta elő - zárul az NGM közleménye.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×