eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormány szerint jogilag vitatható és méltánytalan a brüsszeli döntés

Megalapozatlannak és méltánytalannak tartja a kormány az Európai Bizottság javaslatát a kohéziós támogatások befagyasztásáról.

Érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért hagyta figyelmen kívül a tényeket: Magyarország költségvetési hiánya - az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta először - három százalék alatt volt 2011-ben és lesz idén is, amellyel a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudhatjuk magunkénak az Európai Unióban - írja közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Giró-Szász András kormányszóvivő.

Mivel az Európai Bizottság a 2013-as költségvetési hiányt 3,25 százalékra becsülte, a kormány újabb intézkedéseket hozott, melyek 0,4 százalékkal csökkentik a jövő évre várt deficitet, amely így szintén három százalék alatt marad. Ezen döntésekről a miniszterelnök tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét.

A kormány tehát minden, a vonatkozó uniós elvárások és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges döntést meghozott.

A Bizottság mai javaslata jogi szempontból is vitatható, ellentétes az alapszerződések szellemével, hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót.

A tények azt bizonyítják, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó irányba viszi Magyarországot, hiszen a tavalyi évi gazdasági növekedésünk meghaladta mind az egész Európai Unió, mind az euróövezet növekedési ütemét, miközben folyamatosan csökkentjük a múlt örökségeként itt maradt államadósságot.

A kormány természetesen továbbra is készen áll a folyamatos konzultációra az Európai Unió intézményeivel - zárul a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×